Ígéretes tudományos kísérlet: először kapnak mesterségesen előállított vért emberek Nagy-Britanniában
Ígéretes tudományos kísérlet: először kapnak mesterségesen előállított vért emberek Nagy-Britanniában

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 07.
A világon először kapnak laboratóriumi körülmények között előállított vért egy brit klinikai kísérlet résztvevői. A tudományos áttörés miatt könnyebbé válhat a rendszeres vérátömlesztésre szorulók és a ritka vércsoporttal rendelkezők élete.

A kísérletben azt vizsgálják, hogy néhány evőkanálnyi mesterséges vér milyen hatásokat vált ki az emberi szervezetben. A tesztalanyok legalább négy hónapnyi különbséggel egy adag normál vért és egy adag mesterséges vért kapnak.

A laboratóriumban előállított vér megoldást jelenthet azoknak, akik rendszeresen vérátömlesztésre szorulnak és azoknak is, akiknek rendkívül ritka a vércsoportjuk, és emiatt nehezen jutnának a vércsoportjukkal kompatibilis vérhez.

Nagyon ritka vércsoportok esetében előfordulhat, hogy egy országban csak körülbelül tíz ember lehet alkalmas arra, hogy vért adjon egy ilyen vércsoporttal rendelkező páciensnek. A vérkészletek mennyisége gyakran azon is múlik, hogy mennyien hajlandóak vért adni, de például Nagy-Britanniában összesen csak három egységnyi vért tárolnak az 1950-es években Indiában azonosított, rendkívül ritka Bombay-vércsoportból.

Ezt a problémát is enyhítené a mostani kísérleti módszer, melynek az alapját a mesterségesen, őssejtek segítségével előállított vörösvérsejtek adják, melyek az oxigén és a szén-dioxid szállításáért felelősek a szervezetben.

A vörösvérsejtek átlagosan 120 nap után bomlanak le a szervezetben, és az új eljárás különlegessége, hogy frissen előállított, ténylegesen négy hónapig működő vörösvérsejteket adnának a pácienseknek, így a kutatók szerint ritkábban és kisebb mennyiségben kellene vérátömlesztést kapniuk.

Annyi vért szeretnénk előállítani a jövőben, amennyit csak lehetséges. Egy termet tele lehetne rakni gépekkel, így folyamatosan történhetne az előállítás a véradás során adott vérből”

- mondta Ashley Toye, a Bristoli Egyetem professzora.

(MTI / BBC / Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!