Hihetetlen: egy hajó kormánylapátján élt túl tizenegy napot három potyautas
Hiába az emberfeletti teljesítmény, mehetnek vissza Nigériába
Hihetetlen: egy hajó kormánylapátján élt túl tizenegy napot három potyautas

Fotó: Twitter / TheCable

2022. 11. 30.
Egy tankhajó kormánylapátján utazva élt túl egy tizenegy napos utat három potyautas, akiket a spanyolországi Las Palmas de Gran Canaria kikötőjébe érve vett észre a legénység. 

A három afrikai férfi a nigériai Lagosban indulás előtt juthatott fel a hajóra, és a kormánylapát tetején, illetve az afeletti keskeny üregben bújt meg. A máltai zászló alatt hajózó, Alithini II nevű tanker nem iktatott be köztes megállót útja során.

A spanyol tengeri mentőszolgálat tájékoztatása szerint a férfiak életveszélyes helyen vészelték át az utazást, hiszen az időjárástól és a rakomány súlyától függően a hajórész víz alá is kerülhetett volna. 

Ennek ellenére nem példa nélküli, hogy potyautasokra bukkannak a hajó ezen részén, Las Palmas kikötőjében 2018 óta ez a hatodik ilyen eset.

A három férfit a kikötés után kórházba szállították, és mérsékelt kiszáradást állapítottak meg náluk. Ketten közülük már elhagyhatták a kórházat.

A potyautasként érkezett illegális bevándorlók nem jogosultak arra, hogy menekültstátuszért folyamodjanak, ezért a tankhajón maradnak, amelynek vissza kell szállítania őket Nigériába - írta az EFE spanyol kormányzati forrásra hivatkozva.

A hivatalos adatok szerint idén november 15-ig mintegy 15 ezren érkeztek illegálisan az Atlanti-óceánban fekvő szigetcsoportra, 17,6 százalékkal kevesebben mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Spanyolországban november közepéig mintegy 29 ezer illegális bevándorlót regisztráltak, számuk 19,5 százalékkal csökkent a múlt évhez képest.

(Hetek / MTI)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!