Hack Péter a bicskei pedofil-botrányról: súlyos politikai ára lehet az elnöki kegyelemnek
Hack Péter a bicskei pedofil-botrányról: súlyos politikai ára lehet az elnöki kegyelemnek

Forrás: Youtube/ATV

2024. 02. 08.
Jogilag az elnököt megilleti a kegyelmi jog, ami egy több évezredes hagyományra visszanyúló, a zsidó-keresztény kultúrkörben gyökerező jog - Hack Péter egyetemi tanár, az ELTE büntetőjogi és büntetőeljárásjogi tanszékének vezetője bicskei kegyelmi botrány kapcsán nyilatkozott az ATV Start című műsorában. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Novák Katalin kegyelemre méltónak találta egy bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét, akinek tudomása volt arról, hogy az igazgató több gyereket is molesztált az intézményben. A tavaly áprilisi döntésre a napokban derült fény, és az ügy óriási botrányt kavart a közéletben. Több ellenzéki párt képviselője is azonnali lemondásra szólította fel a köztársasági elnököt.

Az ATV kérdésére a köztársasági elnök reagált is a botrányra: kijelentette, hogy elnöksége alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, undorodik a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tart, és természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és adott esetben ezek megválaszolatlanok maradnak.

Hack Péter egyetemi tanár az ATV Start című műsorában kijelentette:

a kegyelem felülírja a törvényt és az igazságosságot is,

hiszen a kegyelemmel nem felmentést ad az államfő, hanem annak ellenére mentesíti bűncselekménye következménye alól az elítéltet, hogy a bíróság bűnösnek találta.

Ilyen értelemben a kegyelem mindig igazságtalan, hiszen az igazságos az lenne, ha végrehajtanák a bíróság ítéletét – tette hozzá, rámutatva, hogy a kegyelmet nem szokták indokolni, a kegyelmi döntések elsöprő többségében valamilyen, a törvényt felülíró szempont vezeti az elnököt.

A kegyelem nem mindig fejezi ki a társadalom értékítéletét, előfordulnak olyan személyes körülmények, amelyek indokolhatják a kegyelmi döntést – mondta Hack Péter.

Minden kegyelmi döntés arról szól, hogy az állam megszegi a bűncselekmények áldozatainak tett ígéretét, amely szerint megtorolja a sérelmükre elkövetett bűncselekményeket

– tette hozzá a tanszékvezető.

Politikai értelemben magyarázatra szorul minden kegyelmi ügy – mondta az egyetemi tanár. Hack Péter szerinte egyértelmű, hogy a köztársasági elnök személye iránti bizalmat aláássa, az államfő tekintélyét rombolja ez az ügy.

A közvélemény, az egykori áldozatok és az ügy ismerői joggal várnak választ arra a kérdésre, hogy miért írta felül a köztársasági elnök a bírósági döntést – tette hozzá Hack.

A teljes reakciót itt tekintheti meg.

(ATV/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!