"Fáj nekem, a csapatomnak és a többi nőnek a medencében" - magyar olimpikon szerint sem kellene a transzneműeket nők ellen versenyeztetni
György Réka levelet írt az amerikai egyetemi sport (NCAA) szervezői részére
"Fáj nekem, a csapatomnak és a többi nőnek a medencében" - magyar olimpikon szerint sem kellene a transzneműeket nők ellen versenyeztetni

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 03. 21.
György Réka olimpikon magyar úszó levelet írt az amerikai egyetemi sport (NCAA) szervezői részére, melyben hangot adott véleményének az NCAA transzneműekre vonatkozó politikáját illetően. A szervezet szabályzata ugyanis lehetővé tette, hogy Lia Thomas 22 éves transznemű úszó is indulhasson az egyik múlt héten megrendezett női nemzeti bajnokságon. Ez pedig a magyar úszó karrierjét is komolyan érintette.

György Réka a Facebook-oldalán teljes terjedelmében közzétette a levelet.

Thomas viszonylag nagy fölénnyel - 4:33.24-es eredménnyel – lett az 500 yardos gyorsúszó szám első helyezettje. Ezzel pedig ő lett az első transznemű versenyző, aki divízió 1-es bajnokságot zsebelhetett be az USA-ban

- emelte ki a Telex. A második helyezettre 1,75 másodpercet vert rá.

A férfinak született Lia Thomas még 2019 májusában fogott bele a nemváltásba.

Az NCAA szabályzata előírja, hogy a transznemű női versenyzőknek egy éven át hormonpótló terápián kell részt venniük, hogy megkaphassák az engedélyt a női bajnokságokon való indulásra. Mivel Thomas esetében ez megtörtént, az NCAA jóváhagyta indulását a női számokban.

A szabályzatban idővel még szigorúbb követelményeket fogalmaztak meg. Például a transznemű női sportolóknak három éven keresztül kell hormonpótló terápián részt venniük, majd egy orvosi testület előtt kell igazolniuk, hogy semmilyen versenyelőnyt sem élveznek.

egyetlen hellyel csúszott le a B-döntőbe való bejutásról

György Réka, a Virginia Tech egyetemen tanuló 25 éves magyar úszó is indult az NCAA bajnokságának említett, 500 yardos számában, melyen a 17. helyet sikerült megszereznie. Ezzel pedig egyetlen hellyel csúszott le a B-döntőbe való bejutásról.

Levelében György Réka kiemeli, hogy tiszteli Lia Thomast és kiáll mellette.

„Meggyőződésem, hogy nem különbözik tőlem vagy bármelyik másik divízió 1-es úszótól, akik egész életükben hajnali 5-kor kelnek a reggeli edzés miatt” – írta. Majd rátért az NCAA transzneműekre vonatkozó új szabályzatára.

„Másrészt szeretném kritizálni az NCAA szabályait, amelyek lehetővé teszik számára, hogy versenyezzen velünk, biológiai nőkkel. Azért írom most ezt a levelet, mert remélem, hogy az NCAA kinyitja a szemét, és a jövőben megváltoztatja ezeket a szabályokat.

Ez nem jó irányba tereli a sportágunkat, és szerintem tiszteletlenség is az NCAA-ben versenyző, biológiailag női úszókkal szemben.”

Mint írja, „2022. március 17-én 500 yardon úsztam, ahol 17. lettem, ami azt jelenti, hogy nem jutottam be a B-döntőbe. Ötödéves végzős vagyok, voltam már top 16-os és top 8-as is, és tudom, hogy mekkora kiváltság egy ekkora versenyen döntőt úszni. Ez volt az utolsó egyetemi versenyem, és csalódott vagyok. Úgy érzem, mintha az NCAA döntése elvette volna tőlem az utolsó döntős helyet.

"Fáj nekem, a csapatomnak és a többi nőnek a medencében"

"Tudom, mondhatnák, hogy megvolt a lehetőségem, hogy gyorsabban ússzak és bekerüljek a legjobb 16 közé, de ez a helyzet egy kicsit mássá teszi a dolgot, és nem tudok nem dühös és szomorú lenni.

Fáj nekem, a csapatomnak és a többi nőnek a medencében. Egy helyet elvettek attól a lánytól, aki 9. lett 500 gyorson, és így nem jutott be az A-döntőbe, megakadályozva, hogy All-American legyen. Minden versenyszámban, amelyben transznemű sportolók versenyeztek, egy helyet elvettek a biológiai nőktől” – magyarázta.

Amint a Telex is kiemeli, György a legélesebb kritikáját a levél végére hagyta:

„Az NCAA tudta, hogy mi fog történni, tudták, hogy megoszlanak erről a vélemények, de úgy döntöttek, hogy nem tesznek semmit.”

A 25 éves úszó szerint a verseny emiatt inkább a riporterekről, a médiáról és a megosztottságról szólt, pedig több rekord is született.

„A csütörtöki nap nem egy konkrét sportoló hibája volt, hanem az NCAA-é, akiket nem érdekel a sportolóik védelme. Arra kérem az NCAA-t, hogy szánjanak időt arra, hogy elgondolkodjanak az összes többi úszónő helyzetén, és próbálják meg átgondolni, hogyan éreznék magukat, ha a mi helyünkben lennének.

Végezzék el a megfelelő változtatásokat a sportágunk és az úszósport jobb jövője érdekében”

– írta.

(Telex/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!