Gulyás: a kormány kész módosítani az egyetemi alapítványok szabályain, ha ezt kéri az Európai Bizottság
A kormány kifizeti a 2024-es Erasmus-ösztöndíjakat, ha nincs megállapodás
Gulyás: a kormány kész módosítani az egyetemi alapítványok szabályain, ha ezt kéri az Európai Bizottság

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

2023. 01. 12.
Ha nem vezetnek eredményre az Erasmus-ösztöndíjjal kapcsolatos tárgyalások az Európai Unióval, akkor a kormány kifizeti az ösztöndíjak költségét - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.

Gulyás Gergely elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek nevezte azt, ami ebben az ügyben történik, megjegyezve, hosszan lehetne sorolni azokat a nyugat-európai egyetemeket, ahol aktív politikusok ülnek a kuratóriumokban, a fenntartó testületekben. A miniszter hangsúlyozta: amikor az Európai Bizottsággal megállapodtak, az összeférhetetlenségi szabályok esetében úgy járt el a magyar kormány, ahogy azt Brüsszel kérte.

MÁR CSAK PÁR NAP a Hetek jubileumi előfizetői akciójából, melynek fődíja egy Toyota Aygo x személyautó. kérjük, támogassa munkánkat előfizetésével. részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Közölte: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter egyeztetni fog, remélik, hogy csak félreértésről van szó, és gyorsan tisztázható a kérdés. Ha nem sikerülne megállapodni, akkor a kormány kifizeti a jövő évi Erasmus-ösztöndíjak költségét - mondta Gulyás Gergely, jelezve azt is: ha nem találnak megoldást, Magyarország pert fog indítani az Európai Unió Bíróságán a programot felfüggesztő határozat miatt.

Később, az ATV kérdésére – miszerint hajlandóak-e visszahívni az egyetemek kuratóriumaiból a kormányzati szereplőket – a miniszter azt mondta:

a kormány visszahívni senkit nem tud, de olyan összeférhetetlenségi jogszabályokat hozhat, melynek következtében nem maradhatnak a tisztségükben.

Mint mondta, nem tudják, mit akar a bizottság, de ha ez az igény, hajlandó lépni a kormány, ugyanakkor nem érkezett ilyen jellegű kérés. Hozzátette: ha a bizottság megmondja, mit akar, szívesen tárgyalnak velük.

Rezsi és pánikkeltés

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a rezsivédelem költségvetésének nevezte a 2023-as büdzsét. Gulyás Gergely jelezte, a kormány a jövő héten a parlament elé terjeszti a költségvetés módosításáról szóló javaslatát, amelyet az Országgyűlés márciusban fogadhat el. A rezsicsökkentést és a foglalkoztatást idén is számos gazdasági veszély közepette kell fenntartani, a cél azonban továbbra is a nyugdíjak és a reálbérek növelése - hangsúlyozta. 

A miniszter azt mondta, a kormány legfontosabb célja, a recesszió elkerülése várhatóan teljesül, hiszen a legtöbb elemző is egyetért az idei évre várt 1,5 százalékos növekedési céllal. Hozzátette: ha ez teljesül, akkor az átlagfogyasztás erejéig megtartható lesz a rezsicsökkentés, a családtámogatások pedig még bővülhetnek is.

Közölte: 2022-ben minden jel szerint 4,5 százalék körüli gazdasági növekedést ért el az ország, ami az egyik legmagasabb az Európai Unióban. A miniszter megjegyezte, bár pánikkeltő nyilatkozatok hangzottak el a gazdasági összeomlásról, tömeges munkanélküliségről, fizetésképtelenségről vagy az árfolyam összeomlásáról elsősorban a dollárbaloldal gazdasági szakértőitől, minden jóslatuk kudarcot vallott, beleértve Bod Péter Ákosét, Surányi Györgyét vagy Simor Andrásét is.

(Hetek / atv.hu / MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!