Felszólította a Hamászt a tűzszüneti megállapodás elfogadására az ENSZ Biztonsági Tanácsa - itt vannak a részletek
Izrael már elfogadta a javaslatot
Felszólította a Hamászt a tűzszüneti megállapodás elfogadására az ENSZ Biztonsági Tanácsa - itt vannak a részletek

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2024. 06. 11.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatában támogatta a gázai tűzszünetről szóló megállapodás-tervezetet hétfőn, és arra szólította fel a Hamászt, hogy fogadja azt el. A testület 14 tagja szavazott igennel, míg Oroszország képviselője tartózkodott.

Az Egyesült Államok által előterjesztett javaslat üdvözli a három lépcsőből álló tűzszüneti tervet, melynek 

első fázisa „azonnali, teljes és teljes tűzszünetet” tartalmaz, amelyhez kapcsolódik a meg nem határozott számú – élő és halott – túsz szabadon bocsátása,

cserébe meg nem határozott számú palesztin terrorista szabadon bocsátásáért, az izraeli erők kivonása Gáza „lakott területeiről”, a gázai civilek visszatérése otthonaikba az egész övezetben, valamint a segélyszállítmányok mennyiségének növelése.

A második fázis, amelyről a felek az első fázis során tárgyalnának, „az ellenségeskedések végleges beszüntetését” tartalmazza, cserébe a fennmaradó túszok szabadon bocsátásáért és az izraeli védelmi erők teljes kivonulásáért a Gázai övezetből.

A javaslat szerint, amennyiben a második fázisra irányuló tárgyalások hat hétnél tovább tartanak, a tűzszünet addig tart, amíg a tárgyalások folynak.

A harmadik fázis a megmaradt halott túszok Izraelbe szállítását és egy hosszú távú gázai újjáépítési tervet foglalna magában.

Az ENSZ határozata egyben arra sürgeti a Hamászt, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül fogadják el, valamint léptessék életbe a 10 nappal ezelőtt Joe Biden amerikai elnök által ismertetett megállapodási tervezet első lépéseit.

A Hamász egyelőre vizsgálja a javaslat tartalmát.

Az ENSZ BT által hétfőn elfogadott határozat elemzők szerint növelheti a nyomást mind az izraeli, mind a palesztin félen, hogy állapodjanak meg a tűzszüneti tervezetről.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén a régióban tartózkodik, hogy próbálja előmozdítani a tárgyalásokat. Az amerikai diplomácia vezetője tárgyal Abdel-Fattáh esz-Sziszi egyiptomi elnökkel, majd Izraelbe utazott, ahol Benjamin Netanjahuval is egyeztetett.

A miniszter a tervek szerint Katarba és Jordániába is ellátogat tavaly október 7-e, a Hamász terrortámadása óta nyolcadik közel-keleti látogatásán.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!