Felmérés: tíz év alatt megduplázódott az USA-ban a magát LMBTQ-nak vallók aránya
Felmérés: tíz év alatt megduplázódott az USA-ban a magát LMBTQ-nak vallók aránya

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 02. 28.
A Gallup felmérése szerint a Z-generációhoz tartozó amerikaiak sokkal nagyobb arányban vallják magukat az LMBTQ-hoz tartozóknak, mint az idősebb korosztályok.

A friss kutatás alapján tavaly az USA lakosságának a 7,2 százaléka azonosította magát az LMBTQ-hoz tartozóként, amely jelentős változás 2020-hoz képest (5,6 százalék). Az elmúlt tíz évben 3,5 százalékról 7,2-re nőtt azoknak az aránya, akik homoszexuálisnak, leszbikusnak, biszexuálisnak, transzneműnek vagy egyéb, a heteroszexualitástól eltérő irányultságúnak vallotta magát.

A felmérésből az is kiderül, hogy a Z-generációs amerikaiak csaknem negyede azt válaszolta, hogy az LMBTQ-hoz tartozik, és a különféle kategóriák közül a biszexualitás volt a leginkább elterjedt (13,1 százalék), a transzneműek mindössze a megkérdezettek 1,9 százalékát tették ki.

A kutatás szerint minél idősebb korosztályba tartoznak az amerikai állampolgárok, annál kisebb arányban vallották magukat LMBTQ-nak: az Y-generációban 11,3 százalék, az X-generációban pedig 3,3 százalék a magukat nem heteroszexuálisnak tartók aránya.

Az idősebb felnőttekhez képest a fiatalok sokkal nagyobb arányban tekintik magukat nem heteroszexuálisnak, tehát az LMBT aránya várhatóan nőni fog a következő években az amerikai felnőtt lakosság körében”

- írta a felmérést végző kutatóintézet egyik vezetője.

(Christian Today / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!