Felépült a hajnani szabadkereskedelmi kikötő (x)
Felépült a hajnani szabadkereskedelmi kikötő (x)

A hajnani szabadkereskedelmi kikötő (Forrás: cfp.cn)

Idén áprilisban a kínai Fejlesztési és Reformbizottság, a Kereskedelmi Minisztérium, a Kínai Központi Bank, a Pénzügyminisztérium, és a Kínai Vám főhivatal új szabályokat tett közzé a Kínai Hajnani Szabadkereskedelmi Kikötő jövőbeli fejlesztéséről. A 33 új pénzügyi és gazdasági szabállyal Kína még nagyobb támogatást nyújt Hajnan tartomány további fejlesztésének, annak érdekében, hogy még tökéletesebbé váljon a tartományi pénzügypiaci rendszer, növekedjen a szigeten lévő pénzügyi és gazdasági nyitás, illetve fejlődjön a nemzetközi szabadkereskedelem és a befektetések.

Ez egy PR cikk.

Hajnan tartomány várhatóan új szabad kereskedelmi és gazdasági kikötővé válik Kínában, amellyel újabb tér nyílik a világgazdaság fejlődésére.

Hszi Csin-ping kínai államelnök 2018. április 13-án kijelentette, hogy Hajnan tartományt szabadkereskedelmi zóna tesztterületté építik ki, és támogatást is nyújtanak a tartománynak, hogy lépésről lépésre kínai típusú szabadkereskedelmi kikötővé válhasson. 

Kína
A hajnani szabadkereskedelmi kikötő    Forrás: cfp.cn

Kétéves munka után, 2020. június 1-jén a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága és a kínai Államtanács közzétette a Hajnan szabadkereskedelmi kikötő fő tervét, amelynek célja a déli szigeti tartomány globális befolyású, és magas szintű szabadkereskedelmi kikötővé való kiépítése az évszázad közepére.

A tervet Hszi Csin-ping személyesen alkotta meg, amely a KKP és a kormány alapvető stratégiai döntése is egyben.

Az elmúlt három évben a külföldi befektetések robbanásszerűen megnövekedtek, és ezzel Hajnan a globális befektetők újabb célpontja lett. 2020-ban több mint ezer külföldi vállalkozás pénze áramlott be a szigetre, ami közel 300 százalékos növekedést jelentett 2019-hez képest, jelentette ki Feng Fei, a hajnani kormányzat vezetője. 

Kína
A hajnani szabadkereskedelmi kikötő    Forrás: cfp.cn

A reform és nyitás politikájának végrehajtásával és a szabadkereskedelmi kikötő felépítésével 2017 és 2020 közt a hajnani városi és falusi lakosok jövedelme 6,3 százalékkal, illetve 7,9 százalékkal emelkedett. 

A gazdasági haladás mellett a helyi kormányzat az ökológiai környezet védelmét is fontosnak tartja. Az ökológiai környezet, a hegyek és a tenger is fontos részét képezi a szigetnek, ahol még állami szintű ökológiai tesztzónát is építettek, hogy a természeti környezet javuljon, és ez a szabadkereskedelmi kikötő fő tervének fontos része is egyben. A sziget közepén levő 4400 négyzetkilométeres állami szintű trópusi erdő megmarad, és a területen már nem forgalmaznak hagyományos benzines járműveket, illetve ingyen műanyagzacskókat stb.

Összeállította: Zhang Hui

(A CHINA MEDIA GROUP fizetett cikke)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!