Ezek az országok támogatják, hogy állampolgáraik belépjenek az orosz-ukrán háborúba
Ezek az országok támogatják, hogy állampolgáraik belépjenek az orosz-ukrán háborúba

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 03. 01.
Ukrajnában megnyílt a határ mindazon külföldi számára, aki részt kíván venni az orosz-ukrán háborúban, ezzel is támogatva Kijevet az orosz offenzíva leküzdésében. Az ukrán elnök rendeletet bocsátott ki a vízumkötelezettség ideiglenes feloldásáról a beutazók számára. De mely országok jeleztek eddig vissza támogatólag az ukrán kormány külföldi toborzására?

Kövesse az ukrajnai háború fejleményeit percről percre ide kattintva.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap bejelentette: külföldi állampolgárokból álló alakulatot hozna létre az orosz támadás elleni fellépés erősítésére.  Habár a NATO és a nyugati hatalmak sem kívánnak közvetlenül beavatkozni a fegyveres konfliktusba, több ország a fegyverszállítmányokon túlmenően megengedőleg, vagy éppen támogatólag foglalt állást a civilek háborúba való becsatlakozásáról.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kedden kijelentette: a NATO szolidárisan kiáll Ukrajna mellett, humanitárius és fegyverszállítmányokat is küld neki. Hangsúlyozta azonban, hogy a szövetség nem akar a konfliktus részese lenni.

"Ezért nem áll szándékunkban bármilyen fegyveres erő küldése Ukrajnába, és repülőket sem küldünk az ukrán légtérbe"

- jelentette ki.

Stoltenberg nyilatkozatát Duda is megerősítette, hozzátéve: harci repülőgépek küldése a NATO beavatkozását jelentené az Ukrajnában zajló konfliktusba, amelynek az észak-atlanti szövetség nem részese.

Vannak ugyanakkor országok, amik megengedően állnak ahhoz, ha az állampolgáraik harcolnának Ukrajnában. Ezek közé az államok közé tartozik például az Egyesült Királyság. Liz Truss brit külügyminiszter ugyanis úgy foglalt állást, hogy támogatja azokat az embereket, akik részt szeretnének venni az ukrajnai fegyveres konfliktusban.

Hasonlóan nyilatkozott kanadai kollégája is, Mélanie Joly külügyminiszter. Közölte, hogy a kanadai emberek maguk dönthetik el, hogy akarnak-e csatlakozni az ukrán erőkhöz, hogy ezzel is segítsék az országot az orosz invázió elleni küzdelemben. Arra is kitért, hogy teljesen érthető, ha például az ukrán származású kanadai állampolgárok támogatni szeretnék ukrán társaikat ezekben a nehéz időkben.

Kanada népességének ugyanis mintegy 3 százaléka rendelkezik ukrán felmenőkkel, és ezzel az ukrán-kanadai közösség az ötödik legnagyobb etnikai csoport az országban.

Jóllehet nem rokoni szálakra hivatkozva, de szintén támogatólag foglalt állást Hollandia a toborzás kapcsán. Makszim Kononyenko, Ukrajna hollandiai nagykövete, arról tájékoztatta a napilapot, hogy a képviselethez már azelőtt jelentkeztek önkéntesek, mielőtt Volodomir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap bejelentette: külföldi állampolgárokból álló alakulatot hozna létre az orosz támadás elleni fellépés erősítésére. A nagykövet arról nem adott információt, milyen módon vetnék be a külföldi önkénteseket.  

A holland védelmi minisztérium szóvivője azt nyilatkozta, hogy semmilyen törvény nem tiltja a hollandiai lakosoknak, hogy külföldön harcoljanak, kivéve, ha Hollandiával ellenséges hadseregbe vonulnak be. 

Hollandia, a kormány múlt heti döntése értelmében, páncéltörőket, rakétákat, rakétavédelmi rendszereket és más fegyvereket szállít Ukrajnának.

A legalitás kérdése azonban nem volt ennyire magától értetődő más államokban. Lettországban például jogszabálymódosításra volt szükség ahhoz, hogy a polgároknak lehetősége nyíljon belépni az ukrán hadsereg kötelékébe.

A lett parlament ezért hétfőn egyhangúlag jóváhagyta, hogy büntetőeljárás alóli mentességet élvezzenek mindazon önkéntesek, akik az ukrán hadsereg oldalán kívánnak harcolni.

Egy másik európai állam, Dánia szintén pozitívan viszonyult az ukrán nemzetközi légió ötletéhez. Mette Frederiksen dán miniszterelnök kifejtette, hogy az ország állampolgárai szabadon csatlakozhatnak az Ukrajnában megalakuló nemzetközi légióhoz, hogy felvegyék a harcot az orosz csapatok ellen.

Csehországban is megnyílhat az út. Milos Zeman cseh államfő a szóvivője szerint pozitívan viszonyul ahhoz a lehetőséghez, hogy cseh állampolgárok törvényes kivételt kaphassanak, és Ukrajnába utazhassanak harcolni. Zeman a kérdést csütörtökön megvitatja Petr Fiala kormányfővel és kikéri a védelmi, a belügyi és a külügyi tárca véleményét is - közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő hétfőn a CTK hírügynökséggel.

Jakub Janda, az Európai Értékek nevű agytröszt igazgatója szerint már több száz cseh állampolgár jelezte, hogy szeretne Ukrajnába menni és ott az oroszok ellen harcolni. Janda felszólította az érdeklődőket, hogy a közös fellépés érdekében vetessék nyilvántartásba magukat.

Amerikai veteránok is csatlakoznának

"Lelkiismeret-furdalásom lenne, ha nem mennék" - mondta a 26 éves Dax, az amerikai hadsereg 82. ejtőernyős elit hadosztályának veteránja, aki további leszerelt amerikai katonákkal együtt tervezett Ukrajnába utazni.

Sok más önkénteshez hasonlóan az Alabama állambeli Dax sem volt hajlandó teljes nevét elárulni, miután a közösségi médiában élénk vita bontakozott ki arról, hogy biztonsági okok miatt jobb, ha titokban tartják személyazonosságukat és utazásuk útvonalát.

Bryson Woolsey kanadai szakács vasárnap mondott fel, miután látta Zelenszkij elnök felhívását. Nem kapott korábban katonai kiképzést, de Lengyelországba akar repülni, majd onnét Ukrajnába utazni, ahol harci szolgálatra jelentkezik.

"Úgy éreztem, tennem kell valamit" - mondta el a 33 éves Woolsey, aki a kanadai Brit-Kolumbia tartomány Powell River városában él. Hozzátette: nem volt maradása, miután meglátta a sebesült ukrán nőket és gyerekeket.

(BBC/Reuters/NLTimes/Euractiv/TheGlobeandMail/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!