Ön is ért mindenhez? MI IS!
Korszellem-podcast
Ön is ért mindenhez? MI IS!

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/Hetek-grafika

2022. 05. 25.
Amióta az interneten egy kattintásra van tőlünk elképesztő mennyiségű információ a világ szinte összes jelenségéről, hajlamosak vagyunk abba a hibába süllyedni, hogy mindenhez értünk, bezzeg a szakemberek. A Korszellem podcast-adásában Kánai András jövőkutató és kommunikációs szakember és Kulifai Máté újságíró beszélgetett arról, mi is a baj azzal ha két hónap leforgása alatt lazán átképeztük magunkat virológusból biztonságpolitikai szakértővé. 

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

"Nem így kellene oltást fejleszteni, a COVID-vírus nem is olyan, aminek mondják, és amúgy is ezek az orvosok semmit se tudnak"

- ki ne hallotta volna ezeket a mondatokat az elmúlt két évből, talán van e sorok olvasói között olyan, aki magára is ismer. Trükkös dolog az online világ, hiszen tényleg szinte másodpercek alatt a világ minden tájáról be tudunk gyűjteni információkat, ami viszont megteremtheti a "mindentudás" hamis illúzióját. 

Miközben orvosok és egészségügyi szakemberek, sőt oltáskutatók és fejlesztők sora hosszú évtizedeken keresztül egy élet munkájának eredményét tárják a krízishelyzetben a világ elé, a világ egy része nem csak, hogy elvesztette a bizalmát a tudomány képviselőiben, de nem egyszer ki is oktatja azokat néhány hónapos internetes önképzést követően. 

Nem kellett hozzá sok idő, hogy az újabb világot megrengető válsághelyzetben ugyanez az embertömeg már az ukrajnai háború hihetetlenül komplex folyamatait szakértse, nem egyszer gazdasági és energetikai kérdésekről megmondva a "tutit".

Eddigi korszellem adásainkban volt szó  a társadalmi változásokról, generációs folyamatokról, a világrendről és annak felfordulásáról  és a világot egyre jobban leuraló hisztérikus hangulatról.

Az világos, hogy a közösségi oldalak és általánosságban a kommunikáció robbanásszerű fejlődésével arányosan az emberek közlési kényszere is megnövekedett, ahogyan még a visszafogott véleményeket is abszurd módon nagyítja fel a digitális világ. Ez viszont a közgondolkozást és az általános tudásunkat rendkívül felszínessé és rétegeltté tette, ahogyan a tudomány képviselői körében is nagyon szegmentált lett a szaktudás elsajátítása. 

Hogy ez miként alakult így, és milyen folyamatokat indított el társadalmi szinten, Kánai András és Kulifai Máté fejtegette a Korszellem című podcast-sorozat legújabb adásában. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!