Elkészült a világtörténelem legapróbb karácsonyfája, mindössze 51 atomból (!) áll - kép
A lenyűgöző konstellációt egy holland egyetemista készítette
Elkészült a világtörténelem legapróbb karácsonyfája, mindössze 51 atomból (!) áll - kép

Forrás: Twitter/TUDelf

2020. 12. 23.
A hollandiai Delfti Műszaki Egyetem hallgatója úgy döntött, hogy a világ legnagyobb karácsonyfa-projektjeivel szemben ő idén megkísérli "felépíteni" a világ legkisebb karácsonyfáját. Atomokból. Sikerült neki. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Maura Williams egy különleges eszközzel atomokat mozgatott úgy, hogy azok összeállva egy karácsonyfát formázzanak. A végeredmény egy négy nanométer magas faforma lett, ami tulajdonképpen akkorka, mint egy DNS-szál. Ez körülbelül 40 ezerszer vékonyabb, mint egy emberi hajszál.

 

A fa 51 atomból áll, a projekt pedig igazából egy diplomamunka része. Egy speciális atomokat szkennelő mikroszkóp segítségével sikerült megváltoztatni a vizsgált atomok pozícióját. Ezt a technológiát alkalmazzák az atomok kvantummechanikai vizsgálatához. 

(TUDelft)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!