Budapesti ukrán nagykövet: A művészet soha nem állt és nem áll a politikán kívül
"Sajnos nem tudjuk visszahozni az élők sorába azokat az ukránokat, akiket a „nagy orosz kultúra” leszármazottai (...) megöltek" - fogalmazott
Budapesti ukrán nagykövet: A művészet soha nem állt és nem áll a politikán kívül

forrás:Youtube/ M1 - Híradó

2022. 05. 26.
Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete, nyílt levelet küldött a HVG szerkesztőségéhez, amiben Vidnyánszky Attila korábbi nyilatkozatára reagál. Korábban ugyanis Vidnyánszky, a Nemzeti Színház igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a Margitszigeti Szabadtéri Színpad Valentina Lisitsa koncertjének lemondása „katasztrofális és hibás történet”, illetve kitért az orosz kultúra értékeire és az orosz művészek nagyságára.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

„Véleményem szerint éppen Vidnyánszky álláspontja katasztrofális és hibás” – fogalmaz a nagykövet.

„Valósággal sokkol, amikor valaki a kultúrát még mindig megpróbálja a politikán kívül helyezni, amivel valójában lehetővé teszi Oroszország számára, hogy tisztára mossa a szennyesét, elfeledtesse az ukránok ezreinek megerőszakolását és meggyilkolását a nagy orosz kultúra által.”

Majd a levél később részében hangsúlyozza, hogy

„A művészet soha nem állt és nem áll a politikán kívül.”

„Mit csinálnak eközben az orosz művészek?” - tette föl a kérdést Nepop. „Hallgatnak, vagy nagygyűléseken támogatják Putyin háborúját Ukrajna ellen.”

A nagykövet kiemelte, hogy Ukrajnának nagy szüksége van Magyarország támogatására. „Megtehetik ezt kulturális vonalon is. Hívják meg az ukrán művészeket, azokat, akik ma Ukrajnában vannak, akiknek szintén szükségük van az önök segítségére, érezniük kell, hogy Magyarország művészvilága mellettük van.”

„Sajnos nem tudjuk visszahozni az élők sorába azokat az ukránokat, akiket a 'nagy orosz kultúra' leszármazottai az orosz hadsereg soraiban fegyvert fogva megöltek, a Bucsa, Irpiny, Borogyanka és a többi ukrán város tömegsírjaiba dobtak, akiket lebombáztak a mariupoli színház épületével együtt” – fogalmazott.

(HVG/Hetek)

.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!