Bosznia és Hercegovina házelnöke elismerte: a jeruzsálemi Siratófal Izrael része
Dragan Covic népének nevében a holokausztért is bocsánatot kért izraeli látogatása során
Bosznia és Hercegovina házelnöke elismerte: a jeruzsálemi Siratófal Izrael része

Twitter/Dragan Covic

2022. 06. 10.
A Siratófal Izrael része, ismerte el Bosznia és Hercegovina horvát nemzetiségű házelnöke, Dragan Covic, aki a napokban többek között Jeruzsálem óvárosába is ellátogatott, és egy békéért szóló imát is elhelyezett az ősi kövek között. Covic-csot egy külügyminisztériumi tisztviselő is elkísérte, aki szintén elismerte a judaizmus jelentős szent helye feletti izraeli szuverenitást. 

Arra a kérdésre, hogy szerinte Izraelben tartózkodott-e, amikor a Siratófalnál tartózkodott, Covic igennel felelt.

„Ma Izraelben vagyok”

– mondta a Jeruzsálemben és az óvárosban eltöltött időről. A nemzetközi közösség nagy része nem ismeri el, hogy Jeruzsálem, még a nyugati része sem, a szuverén Izrael része. Valamennyien vallják, hogy Kelet-Jeruzsálem, beleértve az óvárost is, ahol a Siratófal található, a palesztin területek része.

Covic annak a kicsi, de egyre növekvő számú tisztviselői csoport a tagja, akik Jeruzsálem státuszával kapcsolatban eltérő véleményt képviselnek a félig muszlim, félig keresztény országban, ahol komoly a megosztottság a bosnyákok, szerbek, és horvátok között. A házelnök, hogy egy cetlit is helyezett a fal hasadékába, melyben a békéért imádkozott.

„Békét kértem a népem, a ti népetek, és a világ számára.”

Bosznia-Hercegovinában továbbra is politikai zűrzavar van, és még mindig magán viseli az 1992-es létrehozását követő négyéves háború sebhelyeit.

Ez a megosztottság töredezett külpolitikához vezetett, különösen Izrael tekintetében. Bosznia-Hercegovina azonnal elismerte Palesztinát államként, és 1992-ben kapcsolatokat épített ki Izraellel, 1997-ben pedig nagykövetséget is nyitott Tel-Avivban. Tavaly a boszniai tisztviselők felszólaltak a gázai háború alatti izraeli akciók ellen.

Sok bosnyák kötődést érez a palesztinokhoz – mondta Covic, hozzátéve, hogy „nehéz lenne döntést hozni a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről”. Támogatná azonban egy gazdasági iroda megnyitását Jeruzsálemben.

Covic e heti izraeli látogatása megerősíteni látszik, hogy a bosznia-hercegovinai tisztviselők egyre inkább támogatják Izraelt, különös tekintettel az üzleti és turisztikai kapcsolatok ösztönzésére.

„Nagyon kötődöm Izrael népéhez, ezért szeretnénk még erősebbé tenni együttműködésünket”

– jelentette ki a házelnök.

Az ország zsidó közösségének elpusztítása hosszú árnyékot vetett, és annak biztosítása érdekében, hogy a gyűlöletet ne örökítsék át a fiatalabb generációknak, szeretné elérni, hogy a parlament elfogadja a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetségének (IHRA) antiszemitizmus-definícióját.

A Jad Vasem jeruzsálemi holokauszt múzeum erős benyomást tett Covicra.

„A legmélyebb tisztelettel bocsánatot kérek a holokausztban szisztematikusan meggyilkolt hatmillió zsidóért” – írta a múzeum vendégkönyvébe azt írta Bosznia-Hercegovina lakossága nevében.

Covic megismételte a bocsánatkérést a Jad Vasemben tartott beszédében is, és ígéretet tett arra, hogy azon fog dolgozni, hogy soha ne kerülhessen sor újabb holokausztra.

„A „Soha többének” olyan ígéretnek kell lennie, amelyet együtt teljesítünk, és az első lépés ebbe az irányba az antiszemitizmus felszámolása, amely a holokauszt magva volt. A gonosz magvának soha többé nem szabad kicsíráznia” –  jelentette ki a házelnök.

(Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!