Biden szerint már másnap létrejönne a tűzszünet, ha a Hamász elengedné a túszokat - a terrorszervezet kiakadt
Az amerikai elnök továbbra is kettős kommunikációt folytat
Biden szerint már másnap létrejönne a tűzszünet, ha a Hamász elengedné a túszokat - a terrorszervezet kiakadt

X/Joe Biden

2024. 05. 13.
Napokkal azután, hogy a fegyverszállítmányok leállításával fenyegette meg Izraelt, Joe Biden amerikai elnök szombaton kijelentette, hogy már "másnap" létrejöhetne a tűzszünet a Gázában folyó háborúban, ha a Hamász szabadon engedné a terrorcsoport október 7-i mészárlása óta fogva tartott 128 ártatlan izraeli túszt.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

"Már holnap tűzszünet lenne, ha a Hamász elengedné a túszokat"

- jelentette ki Biden egy Seattle külvárosában tartott adománygyűjtésen, miután pénteken három hasonló rendezvényen is feltűnően kerülte a témát.

"Izrael világossá tette, hogy minden a Hamászon múlik, ha akarják, már holnap véget vethetnek a harcoknak."

- mondta Biden a mintegy 100 fős tömegnek.

A Hamász határozottan elítélte Biden kijelentéseit, ami szerintük "visszavetette" a tűzszüneti tárgyalásokat.

Az amerikai elnök azt követően vetette fel a kérdést, hogy szerdán figyelmeztette Izraelt, hogy leállítja a 2000 és 500 kilós bombák és tüzérségi lövedékek szállítását, ha az IDF megindítja a Gáza déli részén fekvő Rafah városának bevételét. Izrael szerint ugyanakkor a Hamász fenyegetésének csak így tudnak véget vetni, a civil lakosságot pedig előre figyelmeztetik a támadásról, hogy minimalizálják az áldozatok számát. 

Az Izrael és a Hamász közötti közvetett tárgyalások legutóbbi fordulója az övezetben folyó harcok leállításáról és a túszok kiszabadításáról szóló megállapodásról úgy tűnt, hogy a héten érzékelhető előrelépés nélkül megszakadt, mivel a terrorcsoport közölte, hogy nem áll szándékában engedni egy Izrael által már elutasított javaslatból.

A gázai háború a Hamász október 7-i mészárlásával robbant ki, amelynek során mintegy 3000 terrorista tört át a határon Izraelbe szárazföldön, levegőben és tengeren, mintegy 1200 embert megölve és 252 túszt - többnyire civileket - elfogva, számos brutális cselekmény és szexuális erőszak közepette.

Úgy tudni, hogy a Hamász által október 7-én elrabolt 128 túsz még mindig Gázában van, miután a november végi egyhetes tűzszünet során 105 civilt engedtek ki a Hamász fogságából, négy túszt pedig már korábban szabadon engedtek.

(Times of Israel/Hetek)

.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!