Szigorító intézkedéseket jelentett be a kormány, zárnak az üzletek, óvodák, iskolák
A rendelkezések jövő hétfőtől lépnek életbe
Szigorító intézkedéseket jelentett be a kormány, zárnak az üzletek, óvodák, iskolák

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 04.
A drámaian növekvő fertőzési és halálozási számok, illetve az egészségügy növekvő leterheltsége miatt a csütörtök délelőtti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő újabb szigorító intézkedéseket jelentett be a járvány megfékezésére.

A járvány harmadik hulláma hazánkat is elérte, csütörtökre 6278 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 152, többségében idős, krónikus beteg. Kórházban 6554 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen.

Gulyás elmondta, a koronavírus terjedési sebessége nő, reprodukciós rátája pedig az egyik legmagasabb. Hozzátette: jól halad az oltási folyamat, mellyel Európában most a harmadik helyen vagyunk de a miniszter szerint jövő héten Magyarország lesz az Unión belül a legátoltottabb ország. "De még ez a tempó sem elég gyors."

Szakértőkkel, orvosokkal és virológusokkal való egyeztetést követően az Operatív törzs azt javasolta hogy a kormány szigorú korlátozásokat vezessen be.

"Ha most nem zárnunk akkor nem csak a megbetegedések és a halálozások száma nőne meg radikálisan de a nyitás is az újraindítás is későbbre tolódnak."

- szögezte le Gulyás.

Az óvodákat és az általános iskolákat április 7 éig, a tavaszi szünet végéig bezárják.

A középiskolákra és az egyetemekre vonatkozó szabályok változatlanok maradnak.

Az üzleteket március 8-ától, tehát hétfőtől március 22-éig két hétre bezárják.

Ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút. A részlet szabályokat az Operatív törzs fogja kidolgozni és a kormány pedig kihirdetni néhány napon belül.

Minden szolgáltatás szünetel.

A magánegészségügyi szolgáltatások kivételt képeznek.

A konditermeket két hétre bezárják. Az igazolt sportolók meccsei és edzései kizárólag zárt kapuk mögött megtarthatóak.

A parkok arborétumok nyitva lesznek: a szabadtéri sporttevékenység olyan sportok esetén a másfél méteres védőtávolság biztosított az továbbra is lehetséges és megengedett.

A jelenléti munkavégzés továbbra is lehetséges, de minden munkaadót arra kérnek, hogy ahol otthoni munkavégzésre van mód, ott ezt biztosítsák.

Szabadtéren mindenhol kötelező a maszkviselet.

Szigorodik a határátlépés a személyforgalom tekintetében.

A tranzitforgalom és teherforgalom korlátozására nem kerül sor.

A szállodák és a vendéglátóipar bértámogatását kiterjesztik azokra a szektorokra, melyeknek most be kell zárniuk

Az egészségügyi dolgozók több, mint 95 százaléka aláírta az új szerződést

Az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka írta alá az új jogviszony létesítéséhez szükséges szerződést, vagyis nem csupán az Országgyűlés fogadta el szinte egyhangúlag az erről szóló jogszabályt, hanem az érintettek is - mondta a miniszter, aki egyben köszönetet mondott a vírushelyzetben is helyt álló orvosoknak, ápolóknak.

Hozzátette: minden feltétel adott ahhoz, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben is teljesítsék a szolgálatot az egészségügyi dolgozók, az orvosok lényesen megemelt fizetés, míg az ápolók folyamatosan növekvő fizetés mellett. Emlékeztetett arra is, hogy az új szabályozás már tiltja a hálapénz elfogadását.

A vakcinaigazolás elfogadásának kölcsönösnek kell lennie

A vakcinaigazolványról szóló kérdésre azt felelte: az uniónak jelenleg nincs egységes szabályozása, az erről szóló állítások álhírek - jelentette ki. Az unió szakmai testületei ugyan tettek már ajánlásokat, döntés azonban nem született. Hozzátette: bízik abban, hogy előbb-utóbb lesz egységes szabályozás.

Rámutatott ugyanakkor: a német kancellár szerint

a nemzeti hatóságoknak kell az oltási igazolványt kiállítaniuk, amit aztán Európában mindenhol el kell fogadni.

Hangsúlyozta: viszonossági alapon minden államnak el kell majd fogadnia a másik által kiadott igazolványt, ha ezt bármelyik tagállam nem tenné meg, akkor azon országét Magyarország sem fogadná el.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!