"Az emberi élet értékének és méltóságának teljes figyelmen kívül hagyása" - nem sikerült betiltatni a kimérákat Amerikában
Republikánus szenátorok igyekezték elejét venni, hogy a tudósok ember-állat keverék fajokkal kísérletezzenek
"Az emberi élet értékének és méltóságának teljes figyelmen kívül hagyása" - nem sikerült betiltatni a kimérákat Amerikában

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 28.
Továbbra is szabadon kísérletezhetnek a tudósok ember-állat keverék fajokkal Amerikában, miután demokrata szenátorok csütörtökön leszavazták az ilyen eljárások betiltására irányuló republikánus törvényjavaslatot.

A kiméra kísérletek többek között azt célozzák, hogy idővel transzplantációkhoz szerveket tudjanak "kinevelni" a tudósok.

Az "Ember-állat kimére tilalmi rendeletet", ami a két faj közötti különbségek elmosásával operáló kutatásokat lehetetlenítette volna el, Mike Braun és Chris Smith republikánus szenátorok terjesztették a testület elé egy technológiai törvényjavaslat részeként, a szavazáson viszont a szenátorok 49-48 arányban leszavazták.

A szavazásra nem sokkal azután került sor, hogy a Nemzetközi Őssejtkutató Társaság (ISSCR) új iránymutatást adott ki az emberi embriókon való kísérletezés régóta fennálló tilalmának feloldásáról, és lehetővé tette olyan kimérák létrehozását, amelyek elhomályosítják az emberi és az állati faj közötti határvonalat.

"Az emberi élet értékének és méltóságának teljes figyelmen kívül hagyása"

- nyilatkozta a döntésről az egyik törvénytervezetet benyújtó szenátor, hozzátéve, már a korábbi szabály is etikátlan volt, ami megengedte a tudósoknak, hogy 14-napig kísérletezhessenek emberi embriókon, de most minden korlátozást feloldottak, így a

"a születendő embereket a fejlődés bármely szakaszában lehet kísérlet alá vetni manipulálni és megsemmisíteni."

"A Nemzeti Egészségügyi Intézetnek nem szabad feloldania az állat-ember hibrid kísérletek finanszírozásának moratóriumát, és úgy gondolom, hogy az ilyen kutatások sértik az emberi élet szentségét, így törvényen kívül kellene helyezni őket" - jelentette ki a tervezet mögött álló másik republikánus szenátor.

Ahogy arról az elmúlt hetekben beszámoltunk, áprilisban emberi sejteket tartalmazó majomembriókat hoztak létre amerikai és kínai szakemberek, akiknek eredményei segíthetik a beültethető emberi szervek növesztésére irányuló kutatásokat, ugyanakkor felélesztették az ilyen kísérletekkel kapcsolatos etikai aggályokat.

(CBN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!