Az amerikaiak több mint 40 százaléka szerint tíz éven belül valószínűleg polgárháború lesz az USA-ban
A republikánusok körében ez a szám még ennél is magasabb
Az amerikaiak több mint 40 százaléka szerint tíz éven belül valószínűleg polgárháború lesz az USA-ban

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 30.
Egy új felmérés szerint az amerikaiak több mint 40 százaléka gondolja úgy, hogy valószínűleg 10 éven belül polgárháború lesz az Egyesült Államokban. Ugyanez az adat pedig az elkötelezett republikánusok körében már 54 százalék.

A YouGov és az Economist kutatási eredményei lényegében egybecsengenek más közvélemény-kutatók korábbi felméréseivel.

Az eredmények azért is érdekesek, mert Lindsey Graham szenátor épp a napokban vetített előre utcai „lázadásokat” arra az esetre, ha Trump ellen valóban vádat emelnek azzal kapcsolatban, hogy a Fehér Házból való kiköltözése után bizalmas dokumentumokat vitt magával.

Augusztusban ugyanis az FBI Trump otthonában titkosított dokumentumok sorára bukkant.

A polgárháborútól való félelmen pedig csak rontottak a Capitolium körüli tavaly januári zavargások, amikor Trump beszéde után a tömeg egy része behatolt az épületbe.

A YouGov és az Economist közvélemény-kutatásában a válaszadók 65 százaléka mondta azt, hogy 2021 eleje óta csak nőtt a politikai erőszak. Valamivel kevesebben, 62 százalék pedig úgy látja, hogy a következő néhány évben az tovább fog növekedni.

A résztvevőktől azt is megkérdezték, hogy

„A következő 10 évben mennyire tartja valószínűnek, hogy polgárháború lesz az országban?”

A válaszadók 43 százaléka szerint a polgárháború lehetősége „legalább valamelyest” valószínű. Az elkötelezett demokraták és függetlenek körében ez az arány 40 százalék volt, viszont az elkötelezett republikánusoknál 54 százalék.

A legtöbb szakértő azonban továbbra is úgy véli, hogy egy olyan kaliberű fegyveres konfliktus, mint amilyen az 1861-65-ös amerikai polgárháború volt, továbbra sem valószínű.

(TheGuardian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!