Az amerikai pénzügyminiszter szerint 1 hónapon belül államcsőd lehet az Egyesült Államokban
Janet Yellen azt is elárulta, mivel lehetne elkerülni az összeomlást
Az amerikai pénzügyminiszter szerint 1 hónapon belül államcsőd lehet az Egyesült Államokban

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 05. 02.
Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter hivatalos levelében arról számolt be, hogy szerinte egy hónap múlva összeomolhat az Egyesült Államok költségvetése.

A hétfő délután közzétett, Kevin McCarthy képviselőházi elnöknek címzett írásban a vezető egyértelműen Amerika fizetésképtelenségének veszélyére hívja fel a figyelmet; mint írja:

„Legjobb becsléseink szerint június elejétől nem leszünk képesek tovább teljesíteni a kormány valamennyi kötelezettségét – s valószínű, hogy még június 1-jéig sem, amennyiben a Kongresszus ezen időpont előtt nem emeli meg vagy függeszti fel az (állam)adósságkorlátot”

-    számolt be róla a Yahoo.

Ugyanakkor Yellen megjegyzi, hogy az is lehetséges, hogy hetekkel később kerülhet majd sor a szóban forgó költségvetési problémára. A levélben említett júniusi időszak azért is kiemelt jelentőségű az amerikai államháztartás szempontjából, mert ezen hónap közepén fizetik be az amerikai polgárok a 2023-as évre becsült adójuk második felét, ami jelentős bevételt jelent az államkassza számára.

(Yahoo / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!