Autó rohant a Downing Street kerítésébe - egyelőre nincs terrorizmusra utaló nyom
Autó rohant a Downing Street kerítésébe - egyelőre nincs terrorizmusra utaló nyom

Forrás: Youtube/Guardian News

2023. 05. 26.
Autó ütközött csütörtökön a londoni miniszterelnöki hivatalnak otthont nyújtó Downing Street kerítésének. A Scotland Yard csütörtök este bejelentette, hogy nem kezeli terrorizmussal összefüggő cselekményként az incidenst, a gépkocsi vezetőjét, akit a helyszínen őrizetbe vettek, szándékos károkozással és közúti veszélyeztetéssel gyanúsítják.

Sérülés nem történt.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A Scotland Yard a kormányzati negyed főutcáját, a Whitehallt - amelyről a Downing Street is nyílik - egy időre teljes hosszában, a Trafalgar tértől a parlament tőszomszédságában ívelő Westminster hídig lezárta, de csütörtök este megindult a forgalom, és csak a Downing Street bejáratánál volt már csak kisebb területet elzáró kordon.

A rendőrök egy középkorú, fehér pólót viselő férfit vezettek el megbilincselve a helyszínről. A járművet átkutatták, és este egy rendőrségi autószállító teherautóval elvitték.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság nem sokkal az incidens után közzétette a parlament épületének közelébe telepített egyik állandó kamerájának felvételét az esetről. A filmen látható, amint egy ezüstszínű ötajtós Kia személyautó a Downing Streettel szemközti utca, a Richmond Terrace felől keresztben átszeli a négysávos Whitehallt, a Downing Streetet elzáró vaskerítés előtt lelassít, majd megáll.

A BBC értesülése szerint Rishi Sunak miniszterelnök az incidens idején a Downing Street 10. alatt lévő hivatalában tartózkodott, de nem sokkal később távozott.

A Downing Street 1732 óta a kormányfői hivatal utcája, emellett a mindenkori pénzügyminiszter hivatalos rezidenciájának is otthont nyújt. A két rezidenciával szemben - a Whitehall felől tekintve az utca baloldalán - a brit külügyminisztérium hatalmas épületének hátsó frontja emelkedik.

A Downing Street bejáratát három méter magas, robbanásoknak is ellenálló  öntöttvas biztonsági kerítés zárja el. A kaput belülről külön fegyveres egység őrzi.

(MTI / Hetek)

előfizetés

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!