Aszteroida közelíti meg a bolygónkat egy nappal az amerikai választások előtt
A kétméteres objektum becsapódásának esélye a NASA szerint igen csekély
Aszteroida közelíti meg a bolygónkat egy nappal az amerikai választások előtt

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 08. 25.
November másodikán, az amerikai elnökválasztás előestéjén az amerikai űrügynökség szerint kisebb aszteroida fog elzúgni a Föld mellett, a becsapódásra azonban a szakemberek szerint kevesebb, mint 1 százalék az esély.

Az égi objektumot, melyen először a kaliforniai Palomar obszervatórium észlelt, a NASA 2018VP1 névre keresztelte el, és 198 centiméter átmérőjű. A választások körüli időszakban az űrügynökség összesen három lehetségesen becsapódó aszteroidát rögzített, de mindháromnál kevesebb, mint 0,41 százalék annak az esélye, hogy elérik a földfelszínt. 

Amennyiben erre mégis sor kerülne, az eddigi megfigyelésekből kiindulva nem kell azonnal a „Deep Impact” filmet vizionálnunk a szakértők szerint. 

Az aszteroidák a nap körül keringő kicsi, köves objektumok, sokkal kisebbek, mint a bolygók. Bizonyos aszteroidák átmérője akár több száz kilométeres is lehet, de gyakoribbak a kisebb méretűek. 

Legutóbb idén áprilisban közelített meg bennünket a 1998 OR2 névre hallgató 2 és 4 kilométer közötti átmérőjű objektum, 31 ezer kilométer per órás sebességgel. Az aszteroidát akkor „potenciálisan veszélyesnek” ítélték. Az 1998 OR2 aszteroida jelenleg a legnagyobb és legfényesebb ismert „potenciálisan veszélyes” aszteroida. 

Még januárban 14 Föld felé tartó objektumot azonosított a NASA. 

Külön intézet foglalkozik a bolygónkhoz közel elhaladó objektumok (Near Earth Objects-NEO) regisztrálásával. Ahhoz, hogy egy aszteroida a kategoriába essen, 195 millió kilométernyire kell lennie a naptól, és 50 millió kilométernyire kell megközelítenie a Föld Nap körüli pályáját.

(Newsweek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!