Áll a bál Nagy-Britanniában: mennyire lehet hinni a bevándorlók keresztény hitre térésének?
Áll a bál Nagy-Britanniában: mennyire lehet hinni a bevándorlók keresztény hitre térésének?

Shutterstock/Sean Aidan Calderbank

2024. 02. 08.
Egy konzervatív brit képviselő azzal vádolta a canterburyi érseket, Justin Welby-t, hogy "átveri" az adófizetőket a menedékkérők keresztény hitre térésével kapcsolatban. Tim Loughton szerint a statisztikák, amelyek szerint az anglikán egyházon belül az elmúlt években csökkent a templomba járás és a keresztelések száma, ellentmondanak a keresztény megtérésekről szóló jelentéseknek.

"Úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyságban a kereszténység hanyatlóban van,

kivéve, ha valaki egy muszlim országból származik, és éppen menedékkérelmet nyújt be"

- mutatott rá a képviselő.

"Megkérdezhetem a miniszterelnököt, hogy tekintettel arra, hogy az anglikán egyház most titkos útmutatást adott ki a lelkészek számára, akik támogatják a menedékkérelmeket az ilyen úgynevezett 'damaszkuszi áttérések' okán,

kinek tartozik elszámolással az egyház, és az érsek átveri-e az adófizetőket?"

Az egyházak azután kerültek tűz alá, hogy egy vegyi támadás gyanúsítottja, Abdul Ezedi engedélyt kapott arra, hogy az Egyesült Királyságban maradhasson, miután áttért a kereszténységre. Egy nő súlyosan megsérült, amikor maró folyadékkal öntötte le a férfi dél-Londonban. Az áldozat, akit sérülései miatt altatásban tartanak, fél szemére akár teljesen meg is vakulhat

Az eset miatt felmerült, hogy a bevándorlási rendszerben "kiskapu" van, mivel az emberi jogi törvények megakadályozzák, hogy a hívőket olyan országokba toloncolják ki, ahol vallási üldöztetésnek lennének kitéve.

Rishi Sunak miniszterelnök megerősítette, hogy a brit belügyminiszter

kérte a menekültügyi ügyek felülvizsgálatát, és azt, hogy a kereszténységre való áttérés milyen szerepet játszik azokban.

A korábbi belügyminiszter, Suella Braverman azt állította, hogy tudomására jutott, hogy az egyházak "ipari méretben segítettek menedékjogot kapni" olyan embereknek, akik állítólag keresztény hitre tértek, arra hivatkozva, hogy származási országuk üldözi a keresztényeket.

A vádakat követően a chelmsfordi püspök visszautasította, hogy az egyház segédkezik a hamis menedékjogi kérelmek benyújtásában, hozzátéve, hogy a belügyminisztérium feladata a menedékjogi kérelmek értékelése és ellenőrzése, nem pedig az egyházaké.

(Premier/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!