A CNN vizsgálat nélkül is bizonyítottnak látja, hogy az izraeliek szándékosan vették célba az Al-Dzsazíra riporterét
A csatorna kizárólag palesztin beszámolókra épít, az izraeli hadsereg tagad
A CNN vizsgálat nélkül is bizonyítottnak látja, hogy az izraeliek szándékosan vették célba az Al-Dzsazíra riporterét

Forrás: Youtube/Washington Post

2022. 05. 25.
A CNN televíziócsatorna eldőltnek látja az Al-Dzsazíra riportnernőjének, Shireen Abu Akleh halálának ügyét, miután riporterei mikrofonvégre kaptak néhány helyi palesztin lakost. Bár hivatalos vizsgálatra továbbra sem került sor, azzal vádolják Izraelt, hogy szándékosan vették célba a nőt.

A CNN kedd este megjelent új cikke szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy Shireen Abu Akleh palesztin amerikai újságírót szándékosan vették célba az izraeli csapatok (IDF) Dzseninben. Ahogy arról beszámoltunk, a 51 éves riporternőt, aki az északkelet-jeruzsálemi Bét Haninából származik, fejbe lőtték, miközben május 11-én a ciszjordániai Dzseninben az IDF rajtaütéséről tudósított.

Az izraeli hadsereg közlése szerint azért hatoltak be a dzsenini menekülttáborba, hogy őrizetbe vegyenek terrorista gyanúsítottakat, ott azonban golyózápor, és kezdetleges robbanószerkezetek fogadták őket. Abu Akleh a rajtaütés vége felé életét vesztette.

Halála miatt a főáramú média és a Palesztin Hatóság rendkívül gyorsan Izraelt tette felelőssé.

Az IDF dandártábornoka, Yifat Tomer-Yerushalmi hétfőn kijelentette, hogy a katonaságnak teljes körűen ki kell vizsgálnia a halál okát. Ugyanakkor megjegyezte, hogy

az, hogy a palesztinok megtagadták Izrael hozzáférését a halált okozó golyóhoz, „kétséget hagy a halál körülményeit illetően”.

Salim Awad, az incidenst filmező dzsenini lakos a CNN-nek igyekezett bizonygatni, hogy a környéken nem tartózkodtak felfegyverzett palesztinok.

"Egyáltalán nem volt konfliktus vagy konfrontáció. Körülbelül tízen voltunk, adtunk vagy vettünk, sétáltunk, nevettünk és viccelődtünk az újságírókkal" – mondta. "Nem tartottunk semmitől. Nem számítottunk arra, hogy bármi történik, mert amikor újságírókat láttunk a környéken, azt gondoltuk, hogy ez egy biztonságos terület."

Elmondása szerint a lövéseket akkor adták le Abu Akleh-re és három másik újságíróra, amikor közeledtek az IDF járműveihez.

Egy másik szemtanú. Jamal Huwail, a dzsenini arab-amerikai egyetem professzora és egykori Fatah-tag, aki segített Abu Akleh holttestének elszállításában, arról próbálta meggyőzni a CNN-t, hogy az izraeliek

"közvetlenül az újságírókra lőttek".

Izrael határozottan tagadta, hogy szándékosan lőtte volna le Abu Akleh-t.

"Az IDF az eset óta alaposan vizsgálja a riporter halálának körülményeit. Az előzetes vizsgálat során kiderült, hogy nem lehetett megállapítani a lövöldözés forrását" - áll az izraeli hadsereg közleményében.

„Nincs alapja annak az állításnak, hogy a lövöldözés szándékos volt” – tették hozzá.

"Az IDF csak azért lép fel Dzseninben, hogy megakadályozza az izraeli állampolgárok elleni terrorizmust. Ez a jelentés tele van pontatlanságokkal és megbízhatatlan tanúvallomásokkal. Ismételten felszólítjuk a palesztinokat, hogy működjenek együtt Izraellel az incidens kivizsgálásában, de továbbra is visszautasítják. Mit akarnak annyira rejtegetni?"

(Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!