A Boao Ázsiai fórumon is szó esett a kínai szegények felzárkóztatásáról (x)
A Boao Ázsiai fórumon is szó esett a kínai szegények felzárkóztatásáról (x)

A Boao Ázsiai Fórum állandó helyszíne ((Forrás: cfp.cn))

Boao a dél-kínai Hainan tartomány kis városa volt az idén is a legbefolyásosabb ázsiai gazdasági fórum házigazdája. A Boao Ázsiai Fórum éves találkozója április 18-án kezdődött. Második napján a szegénységenyhítésről és a vidék fenntartható fejlődéséről tartottak alfórumot, amelyen az országok képviselői megismerkedhettek Kína tapasztalataival, és eszmecserét folytattak a szegénységbe történő visszaesés kockázatáról is a járványhelyzetben, és felszólítottak a szegénységenyhítést célzó globális együttműködésre.

Ez egy PR cikk.

Év elején Kína ünnepélyesen kihirdette, hogy a meghatározott menetrendnek megfelelően felszámolta az abszolút szegénységet. A hatályos szegénységi küszöb értékei szerint 98,99 millió kínai lakos, 832 járás és 128 ezer falu lábalt ki a szegénységből.

Kína feltörekvése és a szegénység enyhítése során elért eredményei Hainan tartományban, a fórum helyszínén is látszanak. Az elmúlt évtizedekben ugyanis egy kevéssé fejlett szigetből egy sok tekintetben fejlett térséggé vált, ahol rendszeresen tartanak nemzetközi konferenciákat is. Li Jun, a Hainan tartományi pártbizottság titkára a fórumon tartott beszédében kijelentette: „Teljesítettük a feladatot, hogy segítsünk 650 ezer szegény lakosnak a szegénységtől való megaszabadulásban, ahogy arról egy hajnani népdal is szól: az emberek immár nem aggódnak, hogy a házuk megvédi-e őket az esőtől és a széltől, megengedhetik-e maguknak a gyógykezelést.”

A fórumon résztvevő Michele Geraci egykori olasz gazdaságfejlesztési miniszterhelyettes, közgazdász elismeréssel szólt Kína teljesítményéről a szegénységenyhítésben, és úgy vélte, hogy a „célzott szegénységenyhítés” stratégiáját érdemes megtanulni minden olyan országnak, amelyek hasonló problémákkal küzdenek.

„Kína végrehajtotta a célzott szegénységenyhítés programját, kiépített egy olyan adatbázist, amely a szegénységben élő lakosságra vonatkozó valamennyi információt tartalmazza. A szegénység jelensége nemcsak afrikai és ázsiai országokban tapasztalható, hanem olyan világvárosokban is, mint London, vagy Róma. Ez közös kihívás, amellyel a fejlett és a fejlődő országok egyaránt szembesülnek. Ezért érdemes megtanulnunk a célzott szegénységenyhítési politikát” – fejtette ki az olasz professzor.

A Világbank beszámolója szerint 2030-ig az „Övezet és út” kezdeményezés várhatóan 7,6 millió embert emel ki az abszolút szegénységből és 32 milliót a közepes szintű szegénységből világszerte. Amikor a Kína által kezdeményezett „Övezet és út” „szegénységenyhítési úttá”, majd „növekedési úttá” válik, a világ nyitottabb és toleránsabb lesz. Ahogy Hszi Csin-ping kínai elnök mondta a Boao Ázsiai Fórum megnyitóján videón közvetített köszöntőjében: „kihívásokkal teli korban élünk, amely egyúttal reményekkel is teli”.

Összeállította: Ma Xiaolu

(A CHINA MEDIA GROUP fizetett cikke)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!