(18+) „Sikítás szakította félbe a gospeldalokat” – terroristák támadtak meg egy ugandai iskolát, sok diák meghalt
(18+) „Sikítás szakította félbe a gospeldalokat” – terroristák támadtak meg egy ugandai iskolát, sok diák meghalt

Forrás:Youtube/BBC News

2023. 06. 19.
Az Iszlám Államhoz kötődő terrorszervezet tagjai megtámadták a nyugat-ugandai Lubiri bentlakásos középiskolát. A támadásban közel negyven diák életét vesztette.

Öt terrorista bement bozótvágókkal a diákok szobáiba késő este, és sokakat megtámadtak vagy megöltek, majd felgyújtották az épületet is.

Az iskolában – amely mindössze 2 kilométerre található a kongói határtól – több mint hatvan diák tanult és a többségük ott is lakott. Az ugandai információért felelős miniszter elmondása szerint 37 fiatal meghalt. Húszan közülük a bozótvágókkal ejtett sérülések vagy lövések miatt haltak meg, másik 17 diák pedig a tűzben vesztette életét.

Az ugandai haderő információi szerint a terroristák megöltek egy iskolai biztonsági őrt és három helyi lakost is. Nyolcan súlyos sérüléseket szenvedtek és még kritikus az állapotuk.

Az iskola közelében élő egyik helyi lakos arról számolt be, hogy minden este hallotta, ahogy a diákok gospeldalokat énekeltek alvás előtt, pénteken azonban az éneklést sikítás szakította félbe.

Mary Masika elmondása szerint a támadás körülbelül 90 percig tartott, és a vérengzés után a terroristák megbeszélték egymással, hogy „a munka el lett végezve”, és az ugandai elnök országát sikerült „instabillá tenni”.

A támadók kifosztották az oktatási intézmény élelmiszerraktárát és hat fiatalt elhurcoltak, akiket arra kényszerítettek, hogy cipeljék a zsákmányt. A terroristák átkeltek a határon és már a Kongói Demokratikus Köztársaság területén tartózkodnak.

Az ugandai haderő tagjai egyelőre gyalog és helikopterrel üldözik a terroristákat, kongói katonák közreműködésével. A helyiek kritizálták a fegyveres erőket, amiért nem védték meg a gyerekeket, pedig hírszerzési információik voltak arról, hogy a lázadók már két nappal a támadás előtt az ugandai határ közelében tartózkodtak.

„Ha azt mondják nekünk, hogy a határok biztonságosak, akkor magyarázzák meg nekünk, hol voltak, amikor ezek a gyilkosok eljöttek, hogy megöljék a népünket”

- nyilatkozta egy másik helyi lakos a tragédia után.

A lakosok egyelőre nem értik, hogy a terroristák hogy tudták megtámadni a létesítményt, hiszen sok katona tartózkodik a környéken amiatt, hogy közel van a kongói határ.

(BBC News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!