Hetek Univerzum
Abortuszháború Amerikában: élet-halál küzdelem a magzatokért
Történelmi lehetőség előtt a Legfelsőbb Bíróság

Egy esetleges szövetségi szintű abortusztörvény páratlan mértékben csorbítaná az államok jogait. (Fotó: AP / Gemunu Amarasinghe)

Abortuszháború Amerikában: élet-halál küzdelem a magzatokért
Történelmi lehetőség előtt a Legfelsőbb Bíróság
2022. 05. 12.
A Roe kontra Wade ügy alkotmányos válságba taszította az Egyesült Államokat. A jog helyett egy maroknyi jogász uralma alakult ki egy amúgy is ezer sebből vérző unióban. A Legfelsőbb Bíróság ismét esélyt kapott, hogy az abortusz terén kijavítsa a jogi tévedéseket, de ezt a baloldal nem fogja tétlenül végignézni. (2022.05.12)

A Legfelsőbb Bíróság június 24-én végül felülbírálta a Roe v. Wade pert.

A Legfelsőbb Bíróságból kiszivárgott információk újfent az abortuszvitára terelték a nemzetközi közvélemény figyelmét. Harry A. Blackmun, a Roe-ítélet értelmi szerzője hosszasan taglalta 1973-ban az abortusz történetét, hiszen a gyermekek megölésének praktikái az ókorra nyúlnak vissza. Ezek madártávlati áttekintése már csak azért is érdemes, mert számos párhuzamot mutatnak a mai jelenségekkel.

A halálosztás ősi módjai

Már Plutarkhosz is számos barbár gyermekáldozatot jegyez fel az ókori időkből, amit például Karthagóban annak pusztulása előtt tömegméretekben gyakoroltak. Több görög filozófus (így Platón és Arisztotelész is) feláldozhatónak tekintette a magzatokat, különösen fogyatékosság és túlnépesedés esetén. A római kultúrkörben Cicero, Seneca és a római jog (12 táblás törvények) is bizonyos fenntartásokkal elfogadta testi fogyatékosság esetén. A császári kor zsarnokságában a 4. századra már működött olyan céh, amely abortusszal foglalkozott – a halott magzatok testrészeit kozmetikai krémeket gyártó mestereknek adták el.

Több forrás a római népességfogyást és a kis családokat is a gyermekgyilkosságnak tulajdonította. Különösen a kislányokat fenyegette a szülői önkény. Bár az i. e. 5. századi hippokratészi eskü részét képezte, hogy „Nem segítek hozzá egyetlen asszonyt sem magzata elhajtásához”, ez a gyakorlatban nem valósult meg.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!