hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az áfacsökkentés túl messze van
Katasztrofális helyzetben a tejágazat

2016. 04. 30.
Hiába jelentették be a tej áfájának 5 százalékra csökkentését, a tejtermelők csalódottak és további tüntetéseket terveznek. Az ágazatban nem értik, hogyan lehetséges az, hogy már az állami intézményeket is elárasztotta a külföldi tej.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt héten jelentette be, hogy a sertéshús mellett a tej, a tojás és a baromfi áfája is 5 százalékra csökkenhet jövőre. A héten pedig Fazekas Sándor agrárminiszter ecsetelte ennek jótékony hatásait: szerinte az éttermi vendéglátás áfájának tervezett csökkentését is beleszámolva évi 35-40 ezer forinttal több pénz marad majd a családoknál, miután a fogyasztói árak több mint 10 százalékkal csökkennek majd. A Baromfi Termék Tanács „bátor és szükséges” döntésnek nevezte az áfacsökkentés tervét, és szerintük a fogyasztói árak akár 20-22 százalékkal is csökkenhetnek.
A tejágazat szereplői azonban csalódottak a döntés miatt, mert szerintük a jövő évi áfacsökkentés elkésett
lépés, ráadásul nem világos, hogy milyen termékekre vonatkozik, illetve a nyerstej is szerepel-e a listán vagy csak a bolti. Ezért április 28-ára újabb tüntetést terveznek.
Ekkora válságban még nem volt a hazai tejágazat, ez katasztrófa – mondta a Heteknek egy a rendszerváltás óta tejfelvásárlással foglalkozó dél-alföldi cég vezetője. Helyzetértékelését megerősítendő hozzátette: a napokban kötöttek szerződést egy gazdával, aki azért pártolt át hozzájuk egy másik felvásárlótól, mert ott mindössze 41 forintot fizettek neki literenként – itt pedig megkapja az 54 forintot is. Eközben a tej önköltségi ára 85 és 100 forint között van. A bajokat jól jelzi az is, hogy a gazdák már arra panaszkodnak, hogy a szarvasmarha exportjának visszaesése miatt még az állomány felszámolása sem számít reális menekülési útvonalnak. Vagyis tovább kell dolgozni még akkor is, ha minden egyes liter tejjel veszteséget termelnek. Az állatok után járó agrártámogatások elvileg könnyíthetnének a helyzetükön, ám azok – interjúalanyunk elmondása szerint – késnek.
A cégvezető úgy tudja, jelenleg 500 millió liter tejfelesleg van Magyarországon (miközben az éves termelés 1,7 milliárd liter körül van), és a hatalmas túlkínálat miatt akár egy-két hónapon belül előfordulhat, hogy egyik-másik feldolgozóüzem nem tudja már átvenni a tejet, amit így a gazdák kénytelenek lesznek kiönteni. Az okok között – az ágazati szakemberekkel egybehangzóan – az EU-tagállamok tejtermelését szabályzó kvótarendszer megszűnését, az oroszországi élelmiszer-embargót és – főként – a külföldi importtej dömpingjét sorolja fel.
Szakmai berkekből úgy tudjuk, hogy az állami intézményekben, iskolákban, kórházakban is külföldi tejet használnak fel, ami egyenesen botrány. Nem csoda, hogy az utóbbi időszakban 15-20 forintot zuhantak a felvásárlási árak – jegyezte meg.
Hozzátette: ez a külföldi tej nemcsak az adott ország támogatási rendszere miatt lehet olcsóbb még szállítással együtt is a hazai boltokban, hanem az áfacsalások miatt is.
Ezért szerinte a kormány áfacsökkentési tervei mindenképpen szükségesek, hiszen visszaszoríthatja a feketegazdaságot, és a fogyasztási árak csökkenése nyomán a keresletet is növelheti. Úgy látja azonban, hogy a január 1-jei határidő túl távoli, ezt a lépést mielőbb meg kellene tenni – mielőtt túl késő lenne.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!