hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Saul fia igazi ereje
A holokauszt nem absztrakt fogalom

2016. 01. 14.
Lapzártánk idején még kérdés, Nemes Jeles László alkotását jelölik-e Oscar-díjra. A Golden Globe megvan, s egyre egyértelműbb az is, hogy innentől bármi történik a Saul fiával, alkotóinak köszönhetően új magyar klasszikussal lett gazdagabb a világ filmgyártása.

Magyar idő szerint hétfő hajnalban, ahogy azt (tökéletesen érthetően) minden tudósítás megjegyezte, történelmi pillanatnak lehettünk tanúi: a Hollywoodban élő külföldi tudósítók rangos díját a legjobb idegen nyelvű film kategóriában magyar alkotó emelhette a magasba. Fantasztikus momentum, ám nemcsak a mozdulat volt fontos, hanem a szavak is, amelyek a direktor szájából elhangzottak. Az ilyenkor szokásos köszönetnyilvánítások után Nemes Jeles a következőkkel zárta rövid beszédét: „A holokauszt az elmúlt évek során absztrakt fogalommá vált. Számomra egy arc. Ne felejtsük el ezt az arcot!”

Ha minden igaz, e Golden Globe-díj az Oscar-gálára nincs hatással, hiszen a szavazás már akár napokkal előtte lezárult. A jelölésnek persze lehetett köze ahhoz, hogy az amerikai akadémia tagjai „még jobban” észrevegyék a filmet, s természetesen óriási dolog lenne, ha az Oscart is elnyerné a Saul fia – ám elsősorban a produkció művészi értéke, a kritikusokra és az átlagnézőkre gyakorolt hatása, s nem a számos fesztiváldíj vagy a külföldi forgalmazó, a Sony Classics kétségtelenül fontos lobbizása miatt hangos a filmtől a nemzetközi sajtó.

Nem csak a díjeső imponáló

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!