hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eközben a déli határon - Körkép a szerb és a horvát határról

2015. 10. 03.
Miközben a dunántúli megyékben napi több ezer fős menekülttömeggel küzdenek a hatóságok, Szeged környékén már a helyreállítás köti le a lakosság figyelmét. Lassan az újranyitott határátkelőkön is normalizálódik a helyzet.

A magyar–szerb határon felállított határzár hatékonyságát árnyalja, hogy a Heti Válasz adatai szerint szerda hajnalban 0 és 6 óra között 4,5 ezer (!) ember lépte át a magyar–horvát határt. Szintén a Heti Válasz adatai szerint a múlt heti röszkei összecsapást követő négy napban összesen 20 748 migráns lépett Magyarország területére, akik közül azonban csak 1599-en kértek menekültstátuszt – vagyis több mint 18 000 embert Magyarország regisztráció nélkül engedhetett rá Ausztriára.

Fokozhatatlan abszurd

Az, hogy a nyár eleje óta tartó krízis milyen nyomokat hagyott a déli határvidéken élők lelkében, jól érzékelteti az a történet, ami a Csongrád megyei Nagymágocson játszódott le néhány nappal ezelőtt. A település határában migránsnak nézték egymást a közmunkások és a földmérők. A megyei napilap tudósítása szerint az egyik csapat tagjai ijedtükben ki-be ugráltak a kukoricásba, a másik kollektíva viszont biciklire pattanva a falu felé vette az irányt, hogy onnan hozzon segítséget.
A közmunkások beszámolója szerint épp a vízelvezető csatornát tisztogatták, amikor egy férfi, jó pár méterrel arrébb, kilépett a csatornából, majd gyorsan visszahúzódott a mélyedésbe. Később az úton átszaladva eltűnt a kukoricásban. Arra gondolva, hogy az illető bevándorló, motorral lévő kollégájukat küldték el, hogy nézzen rá az árokparton hagyott kerékpárjaikra, nehogy a „migráns” kereket oldjon az egyikkel. A motoros kolléga szeme láttára útközben két további „idegen” szaladt be a kukoricásba, ezért felhívta a csoportvezetőt, aki értesítette a rendőrséget. A csoportvezető utasítására a közmunkások kerékpárra szállva elindultak a falu felé. A rendőrök félúton megállítottak egy srácot, és – azt gondolván, hogy ő a migráns – leparancsolták a kerékpárról, majd felszólították, hogy szálljon be a rendőrségi furgonba. A közmunkást végül az odaérkező kollégái mentették ki.
Az esetnek gyorsan híre ment a faluban, el is terjedt, hogy kétszáz bevándorlót szállásoltak el a településen. A kedélyek csak akkor nyugodtak meg valamelyest, amikor a rendőrség értesítette a polgármestert, hogy a kukoricásba szaladó férfiak valójában földmérők voltak, akik az árokparton dolgozó közmunkásokat meglátva bújtak el a kukoricásban, azt gondolván, hogy menekültek.
A település polgármestere utóbb úgy nyilatkozott, hogy egyetlen migránst sem hoztak a településre, és az utóbbi egy hét fejleményei alapján valóban nem sok alapja lehetett a menedékkérők megjelenésének, különösen nem a határtól viszonylag távolabb fekvő Nagymágocson. A Röszkén múlt hét szerdán lezajlott ostrom, majd az azt követő „totális” határzár napjaiban ugyanis a bevándorlók más útvonalat választottak: Horvátország felé vették az irányt (a szerb hatóságok hathatós támogatásával). A határ közeli településeken élők beszámolói szerint a környékbeli útszakaszokon meg-megjelennek kisebb csoportok, akik a kerítés megrongált szakaszainál jönnek át a határon, de számuk a korábbiakhoz képest elenyésző (a teljes megyei határszakaszon néhány száz fő naponta).
A határsértők számának erőteljes lecsökkenése miatt kiürült az 5-ös főút Szeged és Röszke közötti szakasza és a két röszkei gyűjtőtábor is: a sátrak üresen állnak, ottjártunkkor semmilyen mozgást nem tapasztaltunk a táborok környezetében. Különösen az egykori gyűjtőponton szembetűnő a változás: a néhány hektáros területet teljesen helyreállították, felszántották, a bő egy héttel ezelőtti állapotokról már csak a terület szélén sorakozó mobilvécék árulkodnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!