hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bedarálják-e a Radnótit?
A villanyszámla kifizetéséért küzd az elitgimnázium

2012. 03. 30.
Bombaként robbant a hír, hogy az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolától, az ország második legjobb iskolájától a fenntartó egyetem elvont 22 millió forintot, ami az iskola mŐködését veszélyezteti. Az iskola páratlan összefogással kalapozásba kezdett, ugyanez a sorsa a többi gyakorlógimnáziumnak is, a Trefort a héten indított gyŐjtakciót. „Egy állami intézmény fenntartásáról nem a szülknek, hanem az államnak kellene gondoskodnia” – hangsúlyozta Tomcsányi Péter igazgató. A gyakorlóiskolák szŐkös költségvetésének folyamatos kurtítása, párosulva az új oktatási törvénnyel – azaz az eddigi tanszabadság drasztikus csökkentésével –, sokak szerint a nagy múltú intézmények halálát jelentheti.

A gyakorlóiskolák a pedagógusképzést folytató felsőfokú intézmények gyakorlóterepei, s mint ilyenek, külön kategóriát képeznek a közoktatás rendszerében. Zömük eddig szabad szellemi műhelyként működött, az elitoktatás csúcsának számított. Financiálisan kiszolgáltatott helyzetben vannak annyiban, hogy nem az állam, hanem az adott felsőoktatási intézmény a fenntartójuk, akiknek egyébként nem törvényi kötelezettségük az iskolák működtetése. Az iskolák költségvetésének közel 90 százalékátát a bérköltségek teszik ki a magasabb végzettségű vezető tanárok alkalmazása miatt. Most úgy néz ki, hogy az elitoktatás tradícióinak felélesztését hangoztató kormányzat anyagilag lehetetleníti el az elitoktatás csúcsát jelentő ELTE-t és intézményeit.

„Az elmúlt másfél évben a felsőoktatást, így az ELTE-t is folyamatos elvonások sújtják: eddig 2,7 milliárdot vontak el különböző jogcímeken, ez az összes költségünk több mint 10 százaléka” – mondta el kérdésünkre Fábri György, az ELTE kommunikációs rektorhelyettese. Hozzátette: egy eleve kifeszített költségvetésről beszélünk, amelynek átszabása során legutoljára nyúltak hozzá a gyakorlóiskoláikhoz. Ezek az iskolák hosszú évek óta nagyobb támogatást kapnak az ELTE-től, mint amennyit az ELTE kap az ő jogcímükön a központi költségvetésből, tehát az egyetem saját forrásaiból támogatja az iskoláit.

„Csak most nem tudjuk az állami normatívát annyival kiegészíteni, mint eddig. Ezért tavaly nyáron arra kértük az iskolákat, hogy gondolják át a kiadási struktúrájuk szűkítését. Persze ennél sokkal generálisabb a megoldandó feladat, az élvonalbeli egyetem egész működését, beleértve a pedagógusképzést és az ehhez kapcsolódó gyakorlóiskolai munkát is át kell tekintenünk, hogy mi az, amit finanszíroz a költségvetés, milyen feladatot vár el ezért cserébe az adófizetők közössége az ELTE-től, és ezt milyen működési struktúrában tudjuk ellátni. Azonban csak a nyárra meghozott rendeletekből fog kiderülni a felsőoktatás új finanszírozása, akárcsak a költségtérítéses képzések alakulása, s ehhez alkalmazkodva kell megalkotni a szeptembertől érvényes oktatási programokat is mind az egyetemre, mind az iskoláira nézve – hangsúlyozta a rektorhelyettes. – Az ELTE számára nem kérdés, hogy legyenek gyakorlóiskolái, sőt, az egyetem komolyan lobbizott azért, hogy az új oktatási törvények külön kitérjenek a gyakorlóiskolák intézményére” – tette hozzá Fábri, aki szerint az ország pénzügyi helyzete adottság, a finanszírozás feltételeinek biztosítása folyamatos kemény munka eredménye.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!