hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az igazság szabaddá tesz - Hack Péter írása
Szembenézés a múlttal

2011. 12. 01.
A büntető ügyekben az igazságszolgáltatás hagyományos értelemben az állam büntető igényének érvényesítését jelenti a bűnelkövető egyénekkel szemben. Az elmúlt évszázadban határozottabban merült fel a kérdés, hogy mi a teendő akkor, ha maga az állam a bűnelkövető. Mi a teendő olyankor, amikor az állam és a nevében eljárók embereket ölnek, kínoznak, megaláznak, jogaiktól megfosztanak. Az ilyen esetekre használjuk az igazságtétel vagy átmeneti igazságszolgáltatás kifejezést.

A modern korban az államok és vezetőik felelősségre vonására már az első világháborút követően történt kísérlet: az 1919-ben aláírt versailles-i szerződésben a szövetséges hatalmak elismertették a német kormánnyal, hogy joguk van bíróság elé állítani azokat, akiket a háború törvényeivel ellenkező cselekmények elkövetésével vádoltak. A pereket az eredeti elképzeléstől eltérően a lipcsei Birodalmi Bíróság folytatta le. Senkit sem ítéltek halálra, sőt, néhány vádlottat fel is mentettek. A lipcsei perek mégis precedenst teremtettek arra, hogy a háborúban az államuk megbízásából bűncselekményeket elkövető katonák a háború után felelősségre vonhatók.

A nemzetközi perek

A második világháború alatt, 1943 októberében Moszkvában közös nyilatkozatot adott ki az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a Szovjetunió. Ebben megállapodtak, hogy a háborús főbűnösöket közösen, egy nemzetközi törvényszék előtt fogják felelősségre vonni. 1945. augusztus 8-án Londonban - Franciaország bevonásával - szerződést is kötöttek az európai tengelyhatalmak háborús főbűnöseinek megbüntetéséről. Ez a szerződés képezte a nürnbergi per alapját (később a Japánt megszálló seregek vezérkari főnökeinek az ugyanezen az egyezményen alapuló, 1946. januári döntése alapján került sor a japán háborús bűnösöket elítélő tokiói eljárásra is). Felállították a négy hatalom képviselőiből álló Nemzetközi Katonai Törvényszéket. Az egyezményhez további 19 állam csatlakozott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!