hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mégis lesznek kórházbezárások?

2011. 08. 25.
Államosítaná a kórházakat a kormány, és csak az alapellátást, illetve a kórházhoz nem kapcsolódó járóbeteg-ellátást szervezhetnék az ön­kor­mány­zatok a jövőben. Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke nemcsak a központosítást, hanem az intézménystruktúra átalakítását is szükségesnek tartja. Ez számos esetben kórházbezárást jelentene, amit a kormány már többször igyekezett cáfolni - mérsékelt sikerrel.

A fekvőbeteg-ellátás központosítása után szükségszerűnek mondott intézményracionalizálások - a köznyelvben: kórházbezárások - tervezete heves politikai, szakmai és társadalmi feszültségeket gerjesztett már az előző ciklusban is. Mi az indoka és a realitása ennek az elképzelésnek?

- Tulajdonképpen hat dolgot kellene elvégezni a közeljövőben a magyar egészségügy érdekében. Az egyik a racionalizálás, aminek az első fontos döntése az állami tulajdonba vétel, mégpedig azért, mert így lehet a legegyszerűbben megoldani, hogy csökkenjen a kórházak száma, és a struktúra is változzon - az állam önmagával talán nem kerül komoly vitába.  A következő a feladatok újraosztása, ami annyit jelent, hogy nincs mindenhol helye a speciális műtéteknek, ezeket központi intézményekbe kell telepíteni, az egyszerűbb beavatkozásokat pedig a háziorvosnál vagy járóbeteg-ellátónál, esetleg egynapos ellátásban kell elvégezni. A harmadik pont a területek újraosztása, területi ellátásszervezőknek kell biztosítaniuk, hogy világos betegutak legyenek. Ezek után a meglévő pénzt újra kell osztani, mert borzasztó egyenlőtlenségek vannak az országon belül. A hatodik teendő pedig az egészségügyi életpályamodell kidolgozása: pénzben, rangban, előrehaladásban jövőképet kell kínálni a dolgozóknak.

Ez logikus, és egyes elemeiben már számtalanszor tárgyalt elképzelés, de a kérdés még mindig az, hogy nem fognak-e ezek az elképzelések felhígulni a politikai és szakmai egyeztetések során. Ha például arról lesz szó, hogy minden második kórházat bezárnak, az jelentős érdeksérelmeket fog okozni.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!