hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Alsóörs: tisztul a kép
Gyilkos és áldozata a rendőrök szerint is ismerte egymást

2010. 08. 13.
Homoszexuális dráma és fegyverkereskedelem egyidejűleg állhat a rendőrgyilkosság hátterében értesült a Hetek a rendőrséghez közel álló informátoroktól. Úgy tudjuk, a nyomozók azt is vizsgálják, érintett lehet-e az áldozat valamilyen bűncselekményben. Az biztos, hogy az ügy két főszereplője ismerte egymást.

A rendőr áldozatot és a feltételezett tettest is jól ismerő forrásainkra hivatkozva egy héttel ezelőtt azt írtuk, homoszexuális dráma állhat az alsóörsi rendőrgyilkosság hátterében.
(A le­számolás során meghalt az ügyhöz semmilyen módon nem kapcsolódó huszonegy éves főiskolás, Németh Ádám is, őt szerdán temették el.) A huszonkilenc éves Gamauf János rendőr főtörzsőrmestert – feltételezhetően – kivégző férfi, a harminchárom éves Szűcs Bálint öngyilkos lett. A múlt szerdára virradóra, éjfél után történt lövöldözés idején Gamauf egy Ford Fiesta utasait igazoltatta, amikor tüzet nyitottak rájuk. Gamauf Jánost a hátán érték a gyilkos lövések. A Ford Fiestában ülő öt 16–25 év közötti, Zala megyei fiatal egy Zala megyei szórakozóhelyről tartott hazafelé, amikor igazoltatták őket.
Egymástól független, helybeli informátoraink szerint a Svájcban élő, ám a nyarakat Magyarországon, a nagyanyja felsőörsi házában töltő Szűcs Bálint és Gamauf egy párt alkottak, ám kapcsolatuk megromlott, és végül ez vezethetett a gyilkossághoz. Néhány nappal a tragédia után megszólaltak a rendőr szülei: mind az apa, mind az anya cáfolta, hogy Szűcs és Gamauf ismerték volna egymást (az anya szerint ezt a nyomozás is bebizonyította), és azt is tagadták, hogy a dráma mögött „melegség” állna.  (Azt azonban nem cáfolták, hogy Gamauf homoszexuális volt, és sajtóhírek szerint az áldozat összes kihallgatott rokona azt mondta, a rendőr egyetlen nőkapcsolatáról sem tudnak.)
A rendőrséghez közel álló forrásaink szerint a nyomozók biztosan tud­ják, hogy Gamauf és Szűcs között homoszexuális kapcsolat állt fenn, és az is biztos, hogy a rendőr többször járt a fegy­verek iránti vonzalmáról ismert Szűcsnél Bázelban. (Szűcs egy svájci lövészegylet tagja volt, különböző versenyeken is indult, ottani szomszédai zárkózott embernek ismerték.) A gyilkosság pontos indítékát egyelőre nem ismerik a nyomozók – bár feltételezések vannak. Először azonban azt kell kétséget kizáróan bizonyítani, hogy valóban Szűcs végzett Gamauffal.
A rendőrség szóvivője bejelentette, hogy a rendőr halálával kapcsolatban nem keresnek további tettest vagy tetteseket, ám ez csak utalhat arra, hogy a nyomozók szerint Szűcs ölt. Ennek bizonyításához különböző vizsgálatokra – többek között fegyverszak­ér­tői vizsgálatra – van szükség. Ezek a vizsgálatok azonban – a külföldi tévésorozatokban megszokott egy-két napos várakozási idővel ellentétben – Magyarországon néhány hónap alatt hozhatnak eredményt.
Információink szerint a rendőrök biztosra veszik, hogy Szűcs öngyilkos lett: ez egyszersmind cáfolja azt a sajtóban megjelent találgatást, miszerint két személy ült abban a fekete Skodában, amely mellett megtalálták Szűcs holttestét. (Forrásunk szerint az sem igaz, hogy Szűcs golyóálló mellényt viselt – ez azért érdekes, mert a sajtóban azt feszegették, miért vesz fel valaki golyóálló mellényt, mielőtt öngyilkos lesz). Ebből fakadóan az sem igaz, hogy Gamauf kivégzését követően a mindeddig ismeretlen „másik elkövető” öngyilkosságnak álcázva lelőtte volna társát, Szűcsöt. Úgy tudjuk, a nyomozók semmilyen nyomot nem találtak, amely arra utalna, hogy a Skodában többen ültek volna, ebből fakadóan azt is cáfolják, hogy a „másik tettes” egy terepjáróval menekült volna el.  (Erről az egyik napilap írt egy neve elhallgatását kérő szemtanúra hivatkozva, a rendőrség azonban nem reagált a hírre, mint ahogyan egyetlen, a sajtóban megjelent találgatásra sem.) 
A rendőrséghez közel álló forrásaink szerint a nyomozók a fegyverszakértői és egyéb vizsgálatoktól azt várják, hogy bebizonyosodjon: ugyanazzal a fegyverrel ölték meg Gamauf Jánost (és a vétlen Németh Ádámot), mint amivel Szűcs Bálint öngyilkos lett. Ha az azonosság kétség nélkül biztossá válik, az egyben azt is jelenti, hogy Szűcs gyilkolt Alsóörsön.  
Ugyanakkor – akárki is lőtt – továbbra sem érthető, hogy miért szolgálat közben végzett az áldozattal, miért nem érdekelte, hogy ártatlan áldozatok is lehetnek – mint ahogy lettek is: Németh meghalt, egyik társa súlyosan megsérült –, illetve miért nem foglalkozott azzal, hogy az igazoltatott autó utasai megláthatják.
Információink szerint emellett a nyomozók kiderítették, hogy Szűcs Bálint kapcsolatba hozható fegyverkereskedelemmel: ez magyarázhatja, hogy miért találtak az autójában fegyverarzenált (ugyanakkor nem zárja ki a homoszexuális kapcsolatot Gamauffal). Úgy tudjuk, a rendőrség szerint a lelőtt főtörzsőrmester sem „tiszta”, vagyis részese lehetett valamilyen bűncselekménynek. Amennyiben tényként kezeljük, hogy Szűcs fegyverkereskedelemben vett részt, továbbá Gamauffal korábban egy párt alkottak, úgy a rendőr érintettsége sem elképzelhetetlen. (Ennek azonban ellentmondani látszik, hogy a rendőrt szolgálati halottá nyilvánították, márpedig bűncselekményben való érintettség gyanúja esetén ezzel vélhetően vártak volna.) A rend­- őrség csak bizonyított tényeket közöl – hívta fel a figyelmet egy, a  rendőrök munkáját jól ismerő forrásunk, és emlékeztetett rá: a nyomozók véletlenül sem akarnak a móri bankrablásnál elkövetett hibába esni, amikor a bűncselekményt követően rendkívül gyorsan megnevezték a vélt elkövetőket, ám a valódiak csak öt évvel később kerültek elő.
A feltételezések mellett ugyanakkor biztos, hogy a gyilkos profi volt: erre utal, hogy fej- és mellmagasságban lőtt a rendőrre, és a sorozatlövő fegyver 17 lövedéke közül 5 a célpontot találta el. Szintén biztosra vehető, hogy nem a Gamauf által igazoltatott autó utasait akarta megölni. 
A sajtóban elterjedt találgatásokkal ellentétben Gamauf Jánost nem homoszexuális identitása miatt nem nyilvánították hősi halottnak, hanem azért, mert nem felelt meg az ehhez szükséges kritériumoknak: egy meggyilkolt rendőr abban az esetben nyilvánítható hősi halottá, ha a végül a vesztét okozó akció során döntési helyzetbe kerül: elmenekül, vagy akár élete árán is megpróbálja végrehajtani a megkezdett cselekményt. Gamauf János azonban nem került, nem kerülhetett ilyen helyzetbe, hiszen hátulról lőtték le. A két héttel korábban meghalt és hősi halottá nyilvánított Radovics Dusán maga döntött úgy, hogy testi épsége kockáztatása árán is megpróbálja megállítani a rendőrök elől menekülni próbáló autóst, aki végül halálra gázolta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!