hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Büntetnék a holokauszttagadást a szocialisták
Szavakkal kezdődik

2010. 01. 23.
Nem tartja lehetségesnek a Fidesz, hogy még az utolsó – februári – parlamenti ülések egyikén tető alá hozzák a holokauszt és a kommunizmus áldozatainak emlékét védő törvényt. A javaslat a szocialisták miniszterelnök-jelöltjéhez köthető, aki a Kneszet Keresztény Szövetségesek Képviselőcsoportjának delegációjával találkozva kezdeményezte a jogszabály-módosítást a múlt héten.

Több hazai politikus között Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője is találkozott a múlt héten azzal az izraeli delegációval, akik a világ országaiban különféle pártok keresztény képviselőivel keresik a kapcsolatot azért, hogy közös vallási és kulturális céljaikért együtt munkálkodjanak. A megbeszélés után a szocialisták kormányfőjelöltje ígéretet tett arra, hogy pártja még ebben a parlamenti ciklusban benyújt egy holokauszttagadást büntethetővé tévő törvényjavaslatot. Mivel a jogszabálytervezet februári megszavazásához a Fidesz támogatására is szükség lesz, Mesterházy a Házszabálytól való eltérés szükségessége miatt négypárti egyeztetést sürget a témában.

Az új javaslat nem térne ki a már többször megbukott gyűlöletbeszédre, ugyanakkor részét képezné a kommunizmus áldozatainak emlékét védő passzus. Így már nemcsak a holokauszttagadók válnak szankcionálhatóvá, hanem azok is, akik a többi diktatúra által elkövetett bűnöket is tagadják. Az ötletgazda úgy közelíti meg az ilyenkor óhatatlanul is felmerülő versengő jogok problémáját, hogy a „magyar demokráciában jelenleg sokkal inkább az emberi méltóság szorul védelemre, mint a szólásszabadság".

A Fidesz szerint a ciklusból hátralévő idő már nem elegendő egy ilyen horderejű törvényjavaslat megvitatásához. Arról nem is beszélve, hogy - amint azt Répássy Róbert, a Fidesz jogi kabinetjének igazgatója lapunknak kifejtette - a korábbi fiaskókból okulva alkotmánymódosítás nélkül nem valósítható meg az elképzelés. Márpedig ahhoz minimum öt hétre volna szükség. A frakcióvezető-helyettesnek úgy rémlik, hogy a liberálisok holokauszttagadásra vonatkozó Btk.-módosítása legutóbb éppen a szocialistákon bukott meg, akik az Alkotmánybíróságra hivatkozva nem javasolták még csak a napirendre vételét sem a tervezetnek. Ha tehát a gyűlöletbeszéd büntetőjogi szankcionálása korábban nem állta ki az alkotmányosság próbáját, akkor Mesterházyék kezdeményezése ugyanúgy kudarcra van ítélve - vélekedik Répássy, aki szerint a megoldást egy új összetételű parlament elé kell utalni, amelyik kellő felhatalmazással rendelkezik majd egy alkotmánymódosításhoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!