hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kritikussá vált a romák helyzete
Kedvezőtlen jelentés

2001. 08. 19.
A Washington fővárosban működő amerikai Freedom House szabadságkutató intézet 1999. július 1. és 2000. október 31. közötti időszakra vonatkozó jelentése szerint Magyarországon folytatódnak a negatív tendenciák a demokratikus működés, a gazdaság liberalizációja és a jogállamiság terén. Az intézet eredményeit 1-től 7-ig terjedő osztályzatban tömöríti (legszabadabb: egyes, a legdiktatórikusabb: hetes), de a jelentés a szervezet weboldalain részleteiben is olvasható awww.freedomhouse.org címen.

A jelentés szerint hazánkban az ország alkotmányos berendezkedése viszonylag stabilnak mondható, azonban alapvető elmozdulás történt a törvényhozó és a végrehajtó hatalom közötti egyensúlyban – a végrehajtó hatalom javára. A nyugtalanító jelenségek közé tartozik a háromhetenkéntire csökkentett parlamenti ülésszakok miatt előállt helyzet, a plenáris ülések csökkenő száma, illetve az interpellációkra maradt idő csökkenése és a kormányzó pártok halogató taktikája (sok kérdés megválaszolatlan marad). Hasonló a helyzet a vizsgálóbizottságok esetében is. A közszolgálati média főleg a kormányzó pártok politikai aktivitásáról számol be – ez az arány 1999-ben nyolcvan és kilencven százalék között mozgott a javukra –, emellett a politikailag aktív polgárok száma csökkenőben van az országban, a pártok is csak kevés tagot tudnak maguknak toborozni – írják.

A legégetőbb társadalmi probléma a jelentés szerint az ország hat százalékát kitevő roma lakosság helyzete és gyakori diszkriminációja. A romák életkora 10-15 évvel alacsonyabb az átlagnál, jó, ha a munkaképes lakosság egynegyedének van munkahelye, és csupán egy százalékuk fejezi be a középiskolát. Az átalakuló nemzetek (Nations in transit) címszó alatt a központ a térség több posztkommunista országáról is hasonló szempontok alapján készült tanulmányokat tesz közzé. Ennek alapján Bulgáriához, az egykori jugoszláv tagállamokhoz, Szlovákiához és Lengyelországhoz képest is negatív irányú elmozdulás történt Magyarországon, míg Csehországgal a rossz tendenciák irányát tekintve felvesszük a versenyt. A többi posztkommunista országban vegyes irányú folyamatok zajlanak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!