Totális megfigyelés a koronavírus ellenszere?
A dél-koreai siker nyomában
Totális megfigyelés a koronavírus ellenszere?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 03. 20.
Dél-Korea az első olyan állam volt Kína után, ahol kirobbant a koronavírus okozta járvány. Ennek ellenére olyan mértékben tudta megfékezni annak terjedését, amire a későbbi fertőzött államok mindezidáig sem voltak képesek. Mi áll Dél-Korea sikerének hátterében?
 
Több oka is van a sikerüknek. Vannak olyan eszközök, amelyekkel más államok is próbálkoznak, mint például az egymillió lakosra vetített vizsgálatok számának drasztikus emelése (közel ötször több vizsgálatot végeztek el, mint Olaszországban), a gyors fellépés korlátozásokkal, vagy a szigorú kijárási tilalom a fertőzött városokban, negyedekben. Dél-Korea előnyére válik most az is, hogy 2015-ben már szembe kellett nézniük a MERS vírus okozta kellemetlen helyzettel, amiből okulva jelentősen fejlesztették az egészségügyi ellátórendszert, illetve a biotechnikai iparukat, aminek köszönhetően egyrészről több beteget is zökkenőmentesen tudnak ellátni, másrészről pedig nagyon gyorsan tudnak tesztkészleteket gyártani.
 
Azonban vannak olyan tényezői is ennek a sikernek, amit kevés híradásban hallani vissza, miszerint Dél-Koreában magasszintű megfigyelést (CCTV), a bankkártyák és telefonok nyomon követését is bevonták a járvány elleni harcba. 
 
Ahogy a podcastünkben is említette Dr. Németh Zoltán - háziorvos: "Dél-Korea sikerének a hátterében az áll, hogy az emberek be vannak kamerázva, követhetőek az emberek, hogy ki merre megy, hol volt, mit csináltak.” 
 
Hozzátette, hogy erre egy központi applikációt is létrehoztak, amin minden felhasználónak van egy száma és ezen applikációba kötelezően fel kell tölteni, ha valaki fertőzött, és ezzel párhuzamosan azt is, hogy a teszt eredményét megelőző napokon hol járt és hol tartózkodott. Ez által a másik többi személy kap értesítést, ha éppen egy olyan légtérben, munkahelyen vagy buszon tartózkodik, ahol korábban fertőzött ember járt. Így nyomon követhetőek teljes mértékben az emberek, egyből tesztet tud elvégezni az ember, ha veszélyeztetett területen mozgott. 

Ahogyan a 2001 szeptember 11-ei terrortámadást követő megemelkedett biztonsági intézkedések, úgy most a koronavírus járvány elleni küzdelem után is felmerülhet a kérdés, milyen mértékben kell, hogy feladja az ember a magánéletét, intim szféráját és titkait a biztonság, egészség és védelem érdekében. Ahogyan az is kérdés lehet, hogy visszaélnek-e a hatóságok később a rendkívüli helyzetben megengedett szélesebb körű hatáskörrel, ahogyan erre több példa is volt az elmúlt két évtized terrorellenes harcának jogcímén.

(A nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!