Szlávik: Várhatóan június elején lecseng a járvány
A vírus még velünk lesz, csak nem járvány formájában
Szlávik: Várhatóan június elején lecseng a járvány

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 05. 15.
A Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője egy videokonferencián erősítette meg azt az előrejelzést, hogy június elején lecsenghet a járvány, azonban figyelmeztetett, hogy a vírust – az influenzától eltérően – kevésbé befolyásolják az időjárásbeli tényezők.

Akinél enyhe volt a fertőzés, nagyobb eséllyel fertőződhetnek újra

Magyar Nemzet cikkében Szlávik János a vírussal kapcsolatos tapasztalatait is megosztotta. Elmondta, hogy az antitestek jóformán azokban az emberekben mutathatók ki nagy mennyiségben, akik súlyos tünetekkel estek át a betegségen, azok, akiknél enyhe, gyors lefolyású volt a fertőzés, azoknál elhanyagolható mértékben mutatható ki az antitest. Így az enyhe lefolyással felépülő betegeket nagyobb eséllyel tudja újra fertőzni a koronavírus.

Szlávik János azonban hozzátette: „A fertőzés leküzdésében az úgynevezett celluláris immunitásnak is szerepe van (az antitestek mellett - szerk.), ez esetben a memóriasejtek harcolnak a vírussal, más mechanizmussal. – Szeretném azt hinni, hogy hasonlóképpen a hepatitisz-B okozta májgyulladáshoz, a koronavírus esetében is van ezeknek szerepük, és aki átesik a fertőzésen, az hosszú évekig nem kapja el újra.”

A Hetek pénteken megjelent lapszámában interjút készítettünk az ország vezető virológusával, Jakab Ferenccel a járvány magyarországi alakulásáról és a várható jövőről.

Nincs nyájimmunitás

Majd az időjárásbeli ellenállóságáról azt mondta, hogy sajnos nincs olyan nagy szerepe, mint például az influenzajárványnál, így a fertőzés nyáron is velünk lesz, még ha nem is hatalmas járvány formájában. Az 50-60 százalékos átfertőzöttséget, ami a nyájimmunitást garantálná, nem értük el, hisz a legfrissebb reprezentatív kutatások szerint is csak pár százalékos lett a lakosság fertőzöttsége.

A nyájimmunitás és a vakcina hiányában a kutatók előrejelzései szerint fenn áll a lehetősége egy második hullám bekövetkeztének.

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti: 

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!