Orbán rendkívüli bejelentése: Hétfőtől jönnek a digitális tanórák
Facebookon jelentették be, 10 akciócsoport indul
Orbán rendkívüli bejelentése: Hétfőtől jönnek a digitális tanórák

Facebook Magyarország Kormánya

2020. 03. 13.
Rendkívüli bejelentést tett a Facebookon Orbán Viktor magyar miniszterelnök péntek este negyed 10-kor. A kormányrendeletek értelmében 10 különböző akciócsoport állt fel, Izraelből is megtiltották a beutazást Magyarországra, a diákokra pedig többhónapos digitális tanmenet vár. Részletek a hétvégén várhatók. 

Lesz konténerkórház, és újraindítják a gazdaságot is

A miniszerelnök elmondta, tíz akciócsoportot állítottak fel, amit a Magyarország Kormánya Facebook oldalon közzétett videóban fel is sorolt: 

- oktatási akciócsoport (vezető: Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár)

- járványügyi mobil konténerkórház felállításáért felelős akciócsoport (vezető: Tóth Tamás vezérőrnagy)

- létfontosságú vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport (vezető: Benkő Tibor tábornok)

- nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport (vezető: Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár)

- kommunikációért felelős akciócsoport (vezető: Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár)

- rendkívüli jogrendért felelős akciócsoport (vezető: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter)

- pénzügyi akciócsoport (vezető: Varga Mihály pénzügyminiszter)

- gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport (vezető: Máger Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter)

- koronavírus kutatócsoport (Jakab Ferenc professzor)

- határellenőrzésért felelős akciócsoport (Balogh János altábornagy úr)

A fenti felsoroláshoz Orbán mindössze néhány kommentárt fűzött. Úgy fogalmazott, a gazdaság meg fog állni, ezért szükség lesz olyan kormányzati döntésekre, amellyel azt újra lehet indítani, majd hangsúlyozta: Magyarország megpróbál gyógyszert, vakcinát kifejleszteni a koronavírus ellen. 

Felkészültek a több tízezer fertőzöttre

A miniszterelnök azt is részletezte, hogy a járvánnyal szembeni védekezési eszközökkel hogy áll az ország. A laborkapacitás Orbán állítása szerint több ezer mintavételre elegendő, amelynek elvégzését az Egészségügyi Vilgászervezet ajánlásához igazítják. Orvosi kesztyűből 22 millió, műtéti sebészmaszkból 1,2 millió (ehhez érkezik még egymillió), valamint 2000 lélegeztető és 2000 altató gép áll rendelkezésre. Ez a felszerelés több tízezer megbetegedés esetén is elegendő ellátást nyújt a miniszterelnöki tájékoztatás szerint.

Izraelből tilos a beutazás

Tekintve, hogy az újabb magyarországi fertőzöttek izraeli utazásból hazatérve produkáltak pozitív vírustesztet, a magyar miniszterelnök úgy döntött, hogy Kína, Dél-Korea, Irán és Olaszország után Izraelből is megtiltja a beutazást. A közel-keleti országból érkező magyaroknak önkéntes karanténba kell vonulniuk. 

Digitális tanórák hétfőtől

A bejelentés egyik leginkább várt és egyben legkülönlegesebb eleme a hazai oktatásra vonatkozott. A miniszterelnöki tájékoztatás értelmében március 16-ától, azaz jövő hét hétfőtől a diákok nem mehetnek iskolába. Az igazgatóknak be kell menniük az intézménybe, miközben a tanárok, ha meg tudják oldani, akkor akár otthonról tarthatnak digitális tanórákat a diákoknak. 

Orbán szerint a következő tanévre már készültek egy ilyen digitális tanterv kialakítással, ám ezt a rendkívüli helyzet miatt előre kellett hozni. Miközben az egyetemek is az előre hozott tavaszi szünetet kihasználva igyekeznek megoldani a hallgatók számára a távoktatást, a hazai általános és középiskolák számára még nagyobb kihívást jelenthet, hogy az összes diák számára biztosítsák akár hónapokon keresztül a digitális formában történő oktatást. 

A miniszterelnök azt reméli, hogy ezzel a rendes kerékvágásban zárhatják a diákok az évet, sőt a tervek szerint, "ha döcögősen megy is az indulás", a rendelt időben megtartják az érettségit is. A konkrét módszertani ajánlásokat az oktatási államtitkár jövő héten nyújtja majd be, aminek segítségével, "a tanárok és a diákok is tudni fogják, mi a teendő".

Vigyázzunk egymásra!

Orbán a bejelentését azzal zárta, hogy az otthon tartózkodó kisgyermekek esetében lehetőség szerint ne a nagyszülőkre bízzák a megőrzést és vigyázást, mert ők a leginkább veszélyeztetett korosztály a vírus tekintetében. 

A koronavírussal kapcsolatos felmerülő kérdésekre a Hetek podcast-sorozatának legújabb részében, Dr. Valach Ágnes háziorvos igyekezett válaszolni. A beszélgetés meghallgatható a Hetek Soundcloud, Spotify és Youtube oldalain is. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!