„Megásták Magyarország sírját” – nem mondott ilyet Apponyi a védőbeszédében
Legenda lenne az évek óta terjedő trianoni idézet?
„Megásták Magyarország sírját” – nem mondott ilyet Apponyi a védőbeszédében

Apponyi Albert gróf portréja, László Fülöp Elek festménye

2020. 06. 05.
Trianon 100. évfordulóján sokan egy Apponyi Albert grófnak tulajdonított, erőteljes hangvételű mondattal emlékeztek meg a nemzeti tragédiáról, politikusoktól, tudósokig.

A közkedvelt idézet, ami bejárta az internetet, így szól: „Önök most megásták Magyarország sírját, de Magyarország ott lesz a temetésén mindazon országoknak, amelyek itt most megásták Magyarország sírját”. Apponyi Albert gróf párizsi, 1920 június 16-án elmondott beszédét áttanulmányozva azonban nem találunk ilyen kijelentést, sőt hangvétele sem illeszkedik ahhoz.

Egy általunk megkérdezett Hetek publicista, és gimnáziumi magyar tanár Magyary Ferenc az a gróf reakciójával kapcsolatban kiemelte:  „a trianoni beszéde egy nagyon józan, kiegyensúlyozott, tudatosan kerül minden zsaroló, dramatikus hangvételt, sőt ezt ki is hangsúlyozza. Alapvetően egy nagyon jó beszéd a klasszikus magyar, polgári és nemzeti liberalizmus felfogásában.”

Hozzátette: az idézet stílusa nem illeszkedik a beszéd jellemző hangvételéhez.

A tegnapi napon Szentesi Zöldi László, a Magyar Demokrata újságírója a tegnapi napon közösségi média oldalán cáfolta, hogy a gróf valaha is kimondta volna a neki tulajdonított mondatot, amit többek között Rétvári Bence országgyűlési képviselő Facebook bejegyzésében és Orbán Viktor korábbi beszédében is idézett.

„Egy fontos pontosítás a mai napon. Bár sok helyütt olvasom, művelt, tudós emberektől is, hogy Apponyi Albert trianoni védőbeszédében azt mondta volna, hogy Magyarország ott áll majd azon országok sírja felett, amelyek most megássák a sírját, a helyzet az, hogy a gróf nem mondott ilyet. Sem a trianoni védőbeszédben, sem - eddigi tudásunk szerint - máshol. Az ominózus mondatot egymástól vesszük át, sebesen terjed a Facebookon, de a védőbeszédben nincs benne. Szóval, ne terjesszük, mert legendát terjesztünk.”

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!