Kreatív életvezetési tanácsok a karantén idejére
Hozzuk ki a legtöbbet a kényszerű otthonlétből!
Kreatív életvezetési tanácsok a karantén idejére

Forrás: pixabay.com

Legtöbbünk életében teljesen újkeletű élmény a koronavírus járvány okozta általános válsághelyzet. Jobbára elidegeníthetetlen jogunknak tartjuk a szabad mozgást, a szabad kapcsolattartást.  Jelenleg azonban mind a kormányzat, mind a társadalom egésze azt a kérést jelzi a nap 24 órájában felénk, hogy önszántunkból, felelősségteljes belátásból, korlátozzuk önmagunk szabadságát, illetve készségesen működjünk együtt velük önmagunk korlátozásában.
 
A közmédia folyamatosan a járvány témáján „pörög”, jócskán növelve így az általános pánikhangulatot, dacára annak, hogy javarészt hiteles egészségügyi és közigazgatási tájékoztatást igyekeznek nyújtani. 
 
Nyugati, fogyasztói kultúránk alapvető jellegzetessége a rohanás, a tennivalók halmozása, a sokszor  kimerültségig önkizsákmányoló életmód - legalábbis a felnőtt generációk körében. A fiatal korosztályok – azok a bizonyos digitális bennszülött generációk – viszont jobbára a köréjük teremtett kényelem és jólét fészkében tömegekben váltak passzívakká, áthelyezve „életfunkcióikat” a virtuális univerzumba. 
 
A karantén talán nekik okozza a legkisebb stresszt, hiszen főnyeremény, hogy nem kell bejárni az iskolába, helyette a jól ismert és szeretett kibertérben szükséges csak némi tanulási aktivitást kifejteniük. Persze a látszat, mint tudjuk csalóka, a digitális oktatásra való gyors átnyergelés a diákoknak sem sokkal könnyebb, mint tanáraiknak... 
 
Aktív munkavállaló és családfenntartó állampolgárként viszont a szülői generáció többszörös kihívásnak, krízisnek van kitéve. Őket az ág is húzza, mivel elő kell teremteniük a szükséges jövedelmet, meg kell oldaniuk a gyerekek nappali felügyeletét és gondoskodniuk kell az idős, beteg nagyszülőkről, családtagokról, hiszen ők most a legveszélyeztetettebb korosztály. Ez a nemzedék az, különös tekintettel a nőkre, akiknek ez a válsághelyzet garantáltan plusz feladatokat, plusz megoldandó problémákat jelent.
 
Az alábbiakban néhány kreatív ötletet, tanácsot szeretnénk adni ahhoz: mi mindent hozhatunk ki ebből a „kényszerű vakációból”, ha már úgyis otthon kell maradnunk családtagjainkkal.
 
Használjuk ki az otthon maradást arra, hogy építsük a kapcsolatunkat családtagjainkkal, szeretteinkkel! Találjunk ki közös örömteli tevékenységeket, hiszen már az is nagyszerű, ha a szükséges háztartási, ház körüli munkákat együtt végezzük el! A közös kertészkedés, főzés, sőt takarítás szórakoztató társasági programmá válhat, amelybe harmonikusan beleférnek a jó ízű viccelődések, és az elmélyült beszélgetések is. Arról nem is beszélve, hogy a szülői generációknak  „életmentő” segítséget jelenthet, ha a megnövekedett szabadidővel bíró családtagok átvállalnak tőlük részfeladatokat. Persze most arra is kiváló lehetőségünk nyílik, hogy a közös háztartási munkák mellett, a közös szabadidőt is tartalmasan töltsük el, legyen szó társas játékról, zenélésről, lakásdekorálásról, vagy bármilyen hobbi jellegű közös aktivitásról.
A válsághelyzet nem csak a családban ad lehetőséget az egymásra figyelésre, az egymás felé fordulásra. Nézzünk körül lakóhelyünkön, a szomszédságban, vannak-e olyan idős, magányos emberek, akinek elkelhet a segítség, a támogatás! A fiatal generációk nagyon sokat tehetnek az időskorúakért, amikor elvégzik helyettük a bevásárlást, vagy a ház körüli nehezebb fizikai munkákat. Azzal is fontos szolgálatot végezhetnek az idősebbeknek, ha támogatják őket a digitális kompetenciák elsajátításában, napi használatában. Gondoljunk bele, azok számára, akik biztonsági okokból nem mozdulhatnak ki az otthonukból, a telefon, a közmédia, az internet nyújt csak lehetőséget a külvilággal való kapcsolattartásra és a világról való tájékozódásra!  
Ennek az önkéntes segítségnyújtásnak – nem utolsósorban - további értékes hozadéka lehet a modern generációs szakadékok  közti hidak újraépítése! 
Ráadásul, az iskolásokra is kötelező karantén eddigi tapasztalatai azt mutatják, végre direktben szembesülnek a fiatalok a virtuális kapcsolati lét kiküszöbölhetetlen hátrányaival, hiányosságaival….azaz azzal, hogy a személyes, „testközeli” kapcsolattartás, közösségi élet alapvető emberi igény és az elhanyagolása szinte jóvátehetetlen károkat képes okozni mindenki számára, legyen szó a saját személyiségéről, testi-lelki harmóniájáról, vagy a társadalom egészséges működéséről. 
A tavaszi időjárás lassan kedvez ahhoz is, hogy közvetlen lakókörnyezetünket rendbe tegyük, gondozzuk, szépítsük! Jó szomszédi kapcsolatokat hozhatunk létre, ha a közös lakóhelyen élőkkel együtt végezzük el ezeket a kisebb-nagyobb parkgondozási munkákat. 
Sokunknak van egy olyan „bakancslistája”, amin azok a feladatok, témák, mindenfélék szerepelnek, amelyekre már régóta szeretnénk energiát, időt fordítani, de rendre háttérbe szorulnak a sok fontos és muszáj teendő mögött. Itt a lehetőség arra, hogy elővegyük, leporoljuk a listánkat, és kicsemegézzük belőle az otthon megvalósítható tételeket! A lehetőségek tárháza végtelen: valaki elbújik a könyves sarokba egy stóc könyvvel, más végre megtanul sakkozni vagy zongorázni, lesz aki elpepecsel az összegyűjtött családi fotók albumba rendezésével, és lesz aki végre kiszanálja és átrendezi a házi barkácsműhelyét vagy a gardróbját.
Nem utolsó sorban pedig az otthon tartózkodás és a megnövekedett szabadidő kiváló alkalmat nyújt arra is, hogy kicsit „önismereti - személyiségfejlesztési” üzemmódba kapcsoljunk, alaposan és módszeresen átgondoljuk életünket, problémáinkat, terveinket, és az előttünk álló kihívásokat… Megpróbálkozhatunk a naplóírással, vagy a régi naplók újraolvasásával, de akár komplex életvezetési tervet is készíthetünk a következő évre. 
 
A fenti ötletek megvalósítása jó esélyt ad arra, hogy a válsághelyzetet pozitívan, produktívan vészeljük át, és a helyreállás időszakának céltudatosan, energikusan tudunk majd neki vágni.
 
(A nyitókép forrása: pixabay.com)
 
---
 
Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!