Ha nincs nyomkövető applikációd, nem vásárolhatsz
Ausztrál vita az adatvédelemről
Ha nincs nyomkövető applikációd, nem vásárolhatsz

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

/ ONLINE
2020. 04. 29.
Sajátos módszerrel igyekezett rávenni a vásárlókat egy nyomkövető applikáció használatára egy ausztrál kereskedelmi kamara.

A koronavírus-járvány elleni küzdelem világszerte egyre elterjedtebb eszközei a különféle nyomkövető applikációk, amelyek figyelmeztetnek, ha a felhasználó fertőzött személy közelébe került. 

Ha nincs letöltve, nem vásárolhat

Sydney északi partjának kereskedelmi kamarája a COVIDSafe nyomkövető applikációt igyekezett terjeszteni, sajátos módszerrel. A hozzájuk tartozó 1500-2000 üzletet emailben arra utasították, hogy csak olyan vásárlókat engedjenek be a boltba, aki letöltötte ezt az alkalmazást – írja a The Sydney Morning Herald.

„Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy minden üzleti tájékoztassa csapatának tagjait és vásárlóit egyaránt, hogy mindent Ku-ring-gai üzletet látogató személynek COVIDSafe applikációval rendelkező mobiltelefonnal kell rendelkeznie. Az alkalmazottakat és az ügyfeleket csak akkor szabad belépni a helyiségbe, ha az alkalmazás működik” – fogalmazott a levélben a kamara titkára, Peter Vickers.

A titkár azonban másnap újabb e-mailt küldött, miután az előző utasítás címzettjei közül néhányan jelezték neki, hogy kérése felettébb jogellenes. Az applikáció működésére vonatkozó szövetségi szabályok ugyanis kimondják, hogy senki nem kényszerítheti másikat az alkalmazás letöltésére, sem nem tilthatja meg a belépést, sem nem tagadhat meg tőlük szolgáltatást, amennyiben nem rendelkeznek azzal.

 

Vickers második e-mailjében sietett tisztázni, hogy az üzletektől csupán annyit várnak el, hogy bátorítsák vásárlóikat az applikáció telepítésére, annak fényében, hogy Greg Hunt egészségügyi miniszter úgy döntött, az applikáció használatát önkéntessé teszi.

Vannak, akik kötelezővé tennék

A titkár szerint az egészségügyi miniszter részéről az lett volna a helyes lépés, hogy elrendeli az Apple és az Android számára, hogy kötelezően telepítsék az applikációt Ausztrália minden telefonjára.

Az alkalmazás vasárnap esti elindítása óta Hunt megkísérelte eloszlatni az az alkalmazás nyomkövető funkciójával kapcsolatban felmerült adatvédelmi aggályokat, kihangsúlyozva, hogy annak használata önkéntes, de erősen ajánlott.  

Eddig egyébként 2,44 millió ember töltötte le eddig az applikációt, amely minden olyan felhasználót naplóz, aki legalább 15 percen keresztül 1,5 méter távolságra van egy személytől.

Nevetséges aggályok?

Vickers szerint azonban az adatvédelmi aggályok nevetségesek, és az applikációt azonnal kötelezővé kéne tenni. „A kormány egyszerűen kibújt az alól, hogy kötelezővé tegye, mivel túlságosan megijedt az úgynevezett közvéleménytől” – fogalmazott a kereskedelmi kamara titkára.

Szerinte a „szabadon választhatóságnak” azt is magában kell foglalnia, hogy az üzletek megtagadhassák a kiszolgálást, ha nem akarják, hogy fertőzött vásárlókkal kerüljenek kapcsolatban.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!