Futótűzként terjed: átverés a japán parlamentes Trianon-videó
Futótűzként terjed: átverés a japán parlamentes Trianon-videó

Forrás: Youtube/Jo Kot A Varu

2020. 06. 05.
Még egy nap sem telt el, már több mint 150 ezren látták azt a videót, amelyben elvileg a japán parlament képviselői a trianoni békeszerződés századik évfordulója alkalmából a magyar nemzet nagyságáról emlékezik meg. Ez így szép is lenne, csakhogy az egész videó óriási kamu.

„Ízlésesen” éppen június 4-én került fel a Youtube-ra az a videó, amelyben a feltöltő állítása szerint japán képviselők a Trianonról és a magyar nemzet szenvedéseiről emlékeznek meg. A június 2-ára datált felvételt a csatorna feliratozta is, hogy a japánul nem tudók is követhessék az elhangzott felszólalásokat. A videó azonban száz sebből vérzik.

Vatikáni levéltárban őrzött hun eredet bizonyítékok

A felvétel tanulsága szerint elvileg szó esik a japán-magyar testvériségről, a Dávid-Góliát párhuzamról és a Vatikáni levéltárban őrzött hun-eredet bizonyítékairól is. Ehhez jött hozzá, hogy a versailles-i béke során becsapták a magyarokat, akiket el akartak törölni a világtérképről. Sőt, a parlamentben felmerül az elcsatolt területek Magyarországhoz történő visszacsatolása is, hogy így az erős Nagy-Magyarország vezesse majd őket is…

A valóság a fentiekkel szemben azonban az, hogy a videóban szereplő japán ülés során ezek a mondatok nem hangoztak el. A Japánnal foglalkozó japánul perfektül beszélő Youtuber, a Havasi Ember egy rövid videóban össze is foglalta röviden, hogy mi is történt valójában. Az egész parlamenti ülés a koronavírusról, a korlátozások meghosszabbításáról és a védekezés módjairól szól – nem is annyira meglepő módon. Az eredeti felvételt itt lehet megnézni: https://www.youtube.com/watch?v=X2nnF70feZs

Árulkodó jelek

Ahhoz, hogy a későbbiekben se dőljünk be hasonló ízléstelen átveréseknek, néhány részletre érdemes figyelni:

  • Egyrészt beszédes, hogyha egy ilyen magyar vonatkozású hírt a sajtóból senki nem dolgoz fel. A Magyar Távirati Iroda, vagy a Japánban élő magyar külképviselet minden bizonnyal eljuttatta volna már az információt szerény hazánkba, hogyha egy ilyen súlyú parlamenti vita valóban elhangzik.
  • Az is kétséget kell, hogy ébresszen bennünk, hogy a „Jo okot A varu” című Youtube-csatornának mindössze egy feltöltése van, ami ez a videó, és csupán 524 feliratkozója. (Az is  a virális módon terjedő videó hozományaként)
  • A videó felirata is árulkodó, abban nyomban az első szónál helyesírási hibába botlik az ember: Osszátok helyett „oszátok”. A második mondatból pedig egy vessző hiányzik. Hasonló nyelvtani csőd a videó feliratozása is.
  • Nem véletlen az sem, hogy a dislike-ok száma viszonylag magas, illetve, hogy a kommentelés lehetősége tiltva van.

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!