Átverték a Moszadot
Százezer használhatatlan vírustesztet vettek
Átverték a Moszadot

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Izraelben már több mint ötszázan fertőződtek meg a koronavírussal, a hatóságok pedig minden külföldinek megtiltották a belépést az országba. Ezenközben a zsidó állam még a Moszadot is bevetette a járvány elleni küzdelemben. Azonban úgy tűnik, ezúttal hiba csúszott az egyébként híresen hatékony titkosszolgálat munkájába.

Szerda éjjel a Moszad százezer vírustesztet hozott be külföldről Izraelbe, azonban az egészségügyi minisztérium vezérigazgatóhelyettese szerint nem pont erre lett volna szükségük. A készletből ugyanis hiányzott az a speciális folyadék, amelybe a kenetszedő pálcikát kell mártani a mintavétel előtt, és amely nélkül a teljes szállítmány tulajdonképpen használhatatlan.

Izrael két másik országtól vásárolta a teszteket, a Moszadra pedig részben azért volt szükség, mert a kérdéses országok nem állnak diplomáciai kapcsolatban Izraellel, vagy esetleg valami más okuk volt rá, hogy a tranzakcióra fű alatt kerítsenek sort. E tekintetben nem áll rendelkezésre, és minden bizonnyal nem fog napvilágra jönni pontos adat.

Az Al Jazeera információi szerint az egyikük valamelyik Öböl-menti állam lehetett, amely ugyan nem ismeri el Izraelt, azonban stratégiai okok, például Irán növekvő befolyása miatt kénytelen partnerként tekinteni rá. Vagyis jó eséllyel az Egyesült Arab Emírségek vagy Szaúd-Arábia volt Izrael egyik beszállítója.

Információk szerint Benjamin Netanjahu most minden kapcsolatát latba veti, hogy a kérdéses folyadékot legkésőbb péntekig megszerezzék. Emellett Izrael valószínűleg továbbra is hatalmas mennyiségű, a teszt elvégzéséhez szükséges készletet szerez majd be a Moszad segítségével.

A Moszad-akció napján egyébként az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy a naponta elvégzett tesztek számát 3 (és nemsokára 5) ezerre növelik. A Magen David Adom (tulajdonképpen az izraeli Vöröskereszt) pedig váratóan vasárnaptól üzembe helyezi első autós vizsgálóközpontját is, amiből további ötöt akarnak a következő napokban szolgálatba állítani.

Izrael kiemelt érdeklődése nem meglepő az egyébként igen költséges vírustesztek iránt. Ugyanis egyelőre úgy tűnik, ez a leghatékonyabb fegyver a járvány elleni küzdelemben. Olaszországban az első halálos áldozatait egy Vò nevű városkában szedte a koronavírus. Itt azonban mind a 3300 lakoson többször is elvégezték a tesztet, így annak ellenére, hogy a tesztek megkezdéséig már legalább 90-en megfertőződtek, mára már napok óta egyetlen újabb esetet se jelentettek. Egy kutató szerint csak a tesztek alkalmasak arra, hogy kiszűrjék a járvány legfőbb hajtómotorját: a tünetmentes fertőzötteket.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!