Hetek Univerzum
Mordecháj, a szabadító
Purim ünnepére

Ernest Normand festménye

Mordecháj, a szabadító
Purim ünnepére
A világ zsidósága a napokban ünnepli a purimot, vagyis a „sorsvetés ünnepét”. A családokban előkerülnek a díszes Eszter-tekercsek, melyekből újra felolvassák a nép szabadulásának kétezer-ötszáz éves történetét. Bár a purim nem része a mózesi ünnepkörnek, jelentősége mégis igen nagy, hiszen Ahasvérus perzsa király idején a zsidóságot – nem először és nem utoljára a történelemben – a totális megsemmisülés veszélye fenyegette. (2006. 03. 17.)

Aki járt már purimkor Izraelben, és látta a maskarákba öltözött, utcabálozó fiatalokat, esetleg egy jót húztak a feje búbjára a „purim-kalapáccsal” (nem kell megijedni: ez egy felfújható műanyag játék, amely ütéskor sípoló hangot ad), annak bizonyára a mifelénk dívó farsangi mulatságok jutnak először eszébe.

Pedig a purim lényege – mint valamennyi zsidó ünnepé a pászkától a sátorok ünnepén keresztül a hannukáig – egy valós történelmi eseményre vonatkozó megemlékezés.

purim
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A fogság után

A hetven évig tartó babilóni fogságból a perzsa Kürosz (i.e. 559–530) 538-ban kelt rendelete értelmében szabadulhatott a zsidók első csoportja. Ekkor több mint negyvenezer zsidó hagyta el Babilóniát, Zerubbábelnek – aki Jehud néven a Méd–Perzsa Birodalom húsz satrapiájának egyike lett – a vezetésével, hogy visszatérjen az ígéret földjére.

Ez volt az első alija, vagyis „felmenetel”, amelyet még két hullám követett: Artaxerxész uralkodásának hetedik évében Ezsdrás, huszadik évében pedig Nehemiás vezetésével. Az előbbi fő feladata az istentisztelet helyreállítása volt az újjáépített második Templomban; az utóbbi alatt pedig Jeruzsálemet építették újjá.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!