Szupermenza: új korszakot nyithat Fördős Zé és a Streetkitchen összefogása az iskolai étkeztetésben
A gyermekek maguk választhatnak egy izgalmasabb, egészségesebb kínálatból
Szupermenza: új korszakot nyithat Fördős Zé és a Streetkitchen összefogása az iskolai étkeztetésben

Illusztráció(FB/Szupermenza)

2025. 10. 17.
Számos emberben egyáltalán nem pozitív élményeket idéz, ha az iskolai menzára gondol. A Szupermenza csapata Fördős Zé-vel és a Streetkitchen-nel karöltve éppen ezen igyekszik változtatni. Állításuk szerint a gasztro-összefogás új korszakot nyit az iskolai étkeztetésben. 

A Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban tartott sajtótájékoztatójukon elmondták, céljuk az, hogy megreformáljak az iskolai étkeztetést olyan módon, hogy egészségesebb, izgalmasabb legyen a kínálat, minél kevesebb maradék legyen a tányérokon és hogy a gyerekek igazán élvezhessék az étkezést.

Sokan próbálják elhallgattatni közös értékeinket, ne hagyjuk! Kérjük, támogassa a munkánkat: hetek.hu/tamogatas

A reformban kulcsszerepet kap az úgynevezett szabadszedéses módszer, vagyis, hogy a diákok maguk választhatnak többféle opcióból és szednek maguknak mintha egy svédasztalos étteremben lennének.

Bár azt hinnénk, hogy ez a módszer megnövelné a kidobott étel mennyiségét hiszen gyakori, hogy a gyerekek elmérik, hogy mennyit tudnak elfogyasztani, Enyedi Csaba a GVC GROUP kommunikációs igazgatója éppen az ellenkezőjéről beszélt lapunknak.

Elmondta, hogy pár hét után, amikor a diákok megértik a rendszert, a kidobott étel mértéke drasztikusan lecsökken, amiben persze nagy szerepe van a tanároknak is, akik felügyelik a szedés folyamatát.

Hozzátette:

a legkisebb diákoknak sem okozott gondot az hogy saját maguknak kellett szedniük, sőt még a legtöbben élvezték is hogy nagyobb felelőséget kaptak.

Az igazgató kiemelte, hogy annak ellenére, hogy a gyerekek maguk választhatják ki, hogy mit akarnak enni, biztosítva van, hogy így is változatosan és egészségesen étkezennek hiszen a választékban van egy folyamatos forgás.

Kérdésünkre, hogy ez a fajta menza mennyivel lesz drágább a szülőknek, elmondták, hogy minimális pluszkiadást jelent ugyan, de az a tapasztalat, hogy a szülők szívesen fizetnek többet, ha azt látják, hogy a gyermekeik minőségibb étkeztetésben részesülhetnek.

A minőséggel kapcsolatosan Fördős Zé a Heteknek elmondta, hogy a Szupermenza egy jóval magasabb szintet képvisel más menzákhoz képest, és a jövőben akár Streetkitchen-es receptek is megjelenhetnek majd az étlapon.

A sajtótájékoztató egy kóstolóval zárult, ahol a jelenlevők az aznapi menü főételét tesztelhették le: chilis babot és mákosgubát, egy másik standnál pedig friss gyümölcsökből és zöldségekből válogathattak.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!