Illusztráció(FB/Szupermenza)
A Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban tartott sajtótájékoztatójukon elmondták, céljuk az, hogy megreformáljak az iskolai étkeztetést olyan módon, hogy egészségesebb, izgalmasabb legyen a kínálat, minél kevesebb maradék legyen a tányérokon és hogy a gyerekek igazán élvezhessék az étkezést.
Sokan próbálják elhallgattatni közös értékeinket, ne hagyjuk! Kérjük, támogassa a munkánkat: hetek.hu/tamogatas
A reformban kulcsszerepet kap az úgynevezett szabadszedéses módszer, vagyis, hogy a diákok maguk választhatnak többféle opcióból és szednek maguknak mintha egy svédasztalos étteremben lennének.
Bár azt hinnénk, hogy ez a módszer megnövelné a kidobott étel mennyiségét hiszen gyakori, hogy a gyerekek elmérik, hogy mennyit tudnak elfogyasztani, Enyedi Csaba a GVC GROUP kommunikációs igazgatója éppen az ellenkezőjéről beszélt lapunknak.
Elmondta, hogy pár hét után, amikor a diákok megértik a rendszert, a kidobott étel mértéke drasztikusan lecsökken, amiben persze nagy szerepe van a tanároknak is, akik felügyelik a szedés folyamatát.
Hozzátette:
a legkisebb diákoknak sem okozott gondot az hogy saját maguknak kellett szedniük, sőt még a legtöbben élvezték is hogy nagyobb felelőséget kaptak.
Az igazgató kiemelte, hogy annak ellenére, hogy a gyerekek maguk választhatják ki, hogy mit akarnak enni, biztosítva van, hogy így is változatosan és egészségesen étkezennek hiszen a választékban van egy folyamatos forgás.
Kérdésünkre, hogy ez a fajta menza mennyivel lesz drágább a szülőknek, elmondták, hogy minimális pluszkiadást jelent ugyan, de az a tapasztalat, hogy a szülők szívesen fizetnek többet, ha azt látják, hogy a gyermekeik minőségibb étkeztetésben részesülhetnek.
A minőséggel kapcsolatosan Fördős Zé a Heteknek elmondta, hogy a Szupermenza egy jóval magasabb szintet képvisel más menzákhoz képest, és a jövőben akár Streetkitchen-es receptek is megjelenhetnek majd az étlapon.
A sajtótájékoztató egy kóstolóval zárult, ahol a jelenlevők az aznapi menü főételét tesztelhették le: chilis babot és mákosgubát, egy másik standnál pedig friss gyümölcsökből és zöldségekből válogathattak.