Fokozódik a politikai bonyodalom Izraelben: otthagyja a Likudot és új pártot alapít Netanjahu riválisa
Gideon Szaár új pártjával teljesen kihátrál a kormányfő mögül, a koalíciós partnerség lehetőségét is elutasította
Fokozódik a politikai bonyodalom Izraelben: otthagyja a Likudot és új pártot alapít Netanjahu riválisa

Forrás: GPO/Amos Ben-Gershom

2020. 12. 09.
Kilép a jobboldali izraeli kormánypártból, a Likudból és új pártot alapít Gideon Szaár, Benjámin Netanjahu miniszterelnök riválisa. Szaár, az izraeli televízióban közvetített beszédben jelentette be döntését illetve azt, hogy új pártjával nem fogja támogatni Netanjahu kormányfővé jelölését, és nem lép be az általa vezetett koalícióba sem az egyre valószínűbbé váló új választások után.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

 "A jelenlegi kormány elfecsérelte a megalakuláskor neki adott közbizalmat"

- kezdte beszédét a politikus, s kijelentette, hogy az elmúlt évben megerősödött az a véleménye, hogy feltétlenül változásra van szükség az ország élén.

Szaár élesen bírálta a miniszterelnököt, mert szerinte megváltoztatta "politikai otthonát", vagyis a Likudot, amely Netanjahu irányítása alatt a kormányfő jogi és személyes érdekeinek elérését szolgáló eszközzé vált.

"Az úthoz, az értékekhez és a gondolatokhoz való hűséget a személyi kultusszal határos hízelgések és megnyilatkozások váltották fel egy hús-vér ember irányában"

- mondta bírálóan Szaár a Likud belső viszonyaira utalva.

Tavaly decemberben, a párt előválasztásán Gideon Szaár volt Netanjahu kihívója a pártelnöki tisztségre, s ekkor a párt tagjainak 27 százaléka szavazott rá, miközben Netanjahu a voksok 72 százalékát szerezte meg.

Az új párt lehetséges tagjai között említik a Likud rendkívül népszerű politikusnőjét, a kneszet (parlament) koronavírus-járvánnyal foglalkozó bizottságát vezető Jifát Sasa-Bitont, aki számos alkalommal nyíltan bírálta Netanjahu lépéseit a járvány kezelésében, valamint Gadi Ejzenkotot, az előző vezérkari főnököt.

Ahogy arról korábban írtunk, Izraelben kormányválság alakult ki a két legnagyobb koalíciós párt, a Likud és a centrista Kék-Fehér költségvetési vitája miatt. Múlt szerdán a kneszet előzetes szavazásban a Kék-Fehér támogatásával a törvényhozás feloszlatása és új választások kiírása mellett döntött, de még három olvasatban meg kell szavazni az indítványt ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen.

A helyi törvények szerint akkor is automatikusan előrehozott választásokat kell tartani három hónapon belül - várhatóan jövő február végén vagy márciusban -, ha december 23-ig nem készül el a költségvetés.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!