Hetek Univerzum
9/11: A rémület napja 22 éve kísért
99 perc, ami határt húzott a történelemben

Fotó: AP / Suzanne Plunkett

9/11: A rémület napja 22 éve kísért
99 perc, ami határt húzott a történelemben
„Egy egész generáció nőtt fel azóta, akik számára szeptember 11-e csak egy történelmi dátum, amelyről nem igazán tudják, hogy mi is történt” – mondta a korábbi, 20 éves évforduló kapcsán az a francia operatőr, az egyetlen, aki kamerájával rögzítette, amint 2001. szeptember 11-én reggel 8 óra 46 perckor az első repülőgép becsapódott a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) északi tornyába. (2021.09.10.)

22 éve annak, hogy szeptember 11-én tragikus terrortámadás érte az Egyesült Államokat, és ezzel egy egészen új fejezet nyílt a világ vezető hatalmának, illetve a Nyugat történelmében. Ennek alkalmából mos teljes terjedelmében elérhetővé tettük korábban a témában megjelent cikkünket.

„Az utcán forgattunk vágóképeket egy dokumentumfilmhez, ami újonc New York-i tűzoltókról szólt. Egyszer csak a fejünk felett nagyon hangos robajt hallottunk. Felkaptam a fejem, és a két épület között megláttam egy American Airlines repülőgépet nagyon alacsonyan, mert a logót is el tudtam olvasni a farkán. Nagyon furcsa volt a látvány, és ezért reflexből megfordítottam a kamerámat. Másodpercekkel később a gép becsapódott a toronyba” – így emlékezett vissza Jules Naudet arra, hogyan rögzítette azt a felvételt, aminél talán még a Kennedy elnök elleni dallasi merényletet sem játszották többet a televíziók.

Ebben a pillanatban még senki nem gondolt arra, hogy a történelem legsúlyosabb terrortámadásának a nyitányát látják. A filmesek is úgy gondolták, hogy egy nagyon furcsa, tragikus balesetnek voltak a szemtanúi, csakúgy, mint a CNN stúdiójában a szerkesztők, akik mindenki mást megelőzve, három perccel később, 8 óra 49-kor adásukat megszakítva élő képekkel jelentkeztek be a manhattani „incidensről”.

Fotó: AP / Richard Drew
A lángoló tornyokból  sokan a mélybe vetették magukat. (Fotó: AP / Richard Drew)

A hírtelevízió stúdiójának az épületéből ugyanis a tetőről éppen rá lehetett látni a WTC tornyaira. Azt sem sejthették, hogy több mint 12 órán át folyamatosan fognak tudósítani a „leghírhedtebb nap” drámai eseményeiről – nemcsak Amerika, hanem az egész világ számára. Ekkor ugyanis már további három repülőgép a levegőben volt, amelyeket a terroristák eltérítettek.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!