Hetek Univerzum
A krimi királynője
Agatha Christie elképesztő pályája

Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A krimi királynője
Agatha Christie elképesztő pályája
2016. 09. 15.
126 éve született és 40 éve halt meg Agatha Mary Clarissa Miller, vagy ismertebb nevén Agatha Christie, a krimi koronázatlan királynője. (2016. 09. 16.)

1890. szeptember 15-én megszületett a Miller család harmadik gyermeke, akit ma a világirodalom egyik legismertebb írónőjeként tartunk számon. Agatha egy középosztálybeli családban nőtt fel, anyja angol, apja amerikai származású volt. Mivel édesapja sokat betegeskedett, a család anyagi helyzete megromlott, kénytelenek voltak bérbe adni ashfieldi lakásukat, és Dél-Franciaországba költöztek. Édesapja, Frederick otthon tanította lányát, ami akkoriban is ritkaságnak számított. Agatha édesanyja, Clara azt szerette volna, ha lánya csak nyolcévesen tanul meg olvasni, azonban a kislány unalmában előbb kezdett olvasni, mint ahogy anyja szerette volna. Agatha már fiatalon verseket írt, táncolni, zongorázni és énekelni tanult, és hallásból elsajátította a francia nyelvet.

Frederick egészségi állapota nem javult, és 1901-ben szívrohamban elhunyt. A 11 éves lányt és édesanyját sokként érte az eset. Mivel az idősebb gyerekek már önálló életet éltek, Agatha és anyja egyedül maradtak. Anyagi helyzetük nehezebbé vált. Eladták ashfieldi lakásukat, majd 1910-ben három hónapra Kairóba költöztek, ahol Agatha barátaival estélyeken vett részt, amiket nem egyszer eljegyzési ajánlatok követtek.

A szerelem 1912-ben jött el az írónő számára, amikor egy ilyen táncestén megismerte a Royal Flying Corps (Királyi Légi Hadtest) pilótáját, Archibald Christie-t. 1914 karácsony estéjén házasodtak össze. Archibald az esküvő előtt és utána is szolgálatot teljesített a légierőnél Franciaországban, Agatha pedig a Vöröskeresztnél ápolóként dolgozott. A házasságuk valójában csak 1918-ban kezdődött, amikor Archibald a londoni hadügyminisztériumban kapott állást, addig csak nagyon ritkán találkozhattak.

Agatha Christie
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

1919 több szempontból is fontos év volt az írónő számára. Elegendő pénzük volt, hogy béreljenek és bebútorozzanak egy lakást Londonban, és megszületett az első gyermekük is. Az írói karrierje is ebben az évben kezdődött. Miután letette vizsgáit, Agatha egy gyógyszerlaboratóriumban kezdett el dolgozni, ahol megfogalmazódott benne a regényírás gondolta: egy krimi, amelyben mérgezéssel történt gyilkosságot követnek el, és egy detektív, aki kideríti az igazságot. Több sikertelen próbálkozás után John Lane, a The Bodley Head kiadó főnöke szerződést kötött az írónővel, és publikálta Agatha Christie első regényét, A titokzatos stylesi esetet, amelyben az olvasóközönség először találkozhatott a híres Hercule Poirot-val. A szer­ződés feltételei nem voltak valami kedvezők az írónő számára, azonban biztosította, hogy következő öt könyve is megjelenjen.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!