Titkos „összeesküvés” segített megbuktatni Trumpot – állítja a Time magazin
A baloldali lap terjedelmes cikkben dolgozza fel az „árnyékkampány” sikerét és részleteit
Titkos „összeesküvés” segített megbuktatni Trumpot – állítja a Time magazin

A Time magazin online közzétett mélyelemzése az amerikai elnökválasztás titkos történetéről.(Forrás: Time.com/képernyőfotó)

2021. 02. 08.
A Time magazin a februári számában egy terjedelmes háttérelemzésben dolgozta fel a 2020-as amerikai elnökválasztás rejtett, titkos történetét. A lap lényegében arról ír, hogy rendkívül befolyásos lobbiszervezetek, techóriás cégek és óriásvállalatok vezetői miként befolyásolták a színfalak mögött úgy az eseményeket, hogy az végül Donald Trump megbukását eredményezze. Konzervatív elemzők szerint az amerikai baloldali-liberális háttérhálózat ezzel az írással most önmagát leplezte le.

A Time magazin a részletes elemzésében arról ír, hogy baloldali választási guruk és az üzleti világ titánjai egy „rendkívüli árnyékkampányt” folytattak egy „összeesküvés” keretében, hogy „megvédjék” a demokráciát és a 2020-as amerikai választásokat.

A témáról felszínesen már korábban is írt a New York Times és a Daily Beast, amikor megemlítette a „Demokrácia Védelmi Koalíciót”. Azonban a korábbi információkhoz képest a Time most egy jóval összetettebb és árnyaltabb képet ad a Trump megbuktatására irányuló erőfeszítésekről, teszi ezt ráadásul nyíltan baloldali és liberális lapként.

A Hetek korábbi cikkét az úgynevezett mélyállamról ide kattintva olvashatja el. 

„Az árnyékkampány titkos története, ami megmentette a 2020-as választásokat”

A cikket Molly Ball szerezte, aki ezt a titkos árnyékkampányt úgy írja le, mint valamiféle heroikus erőfeszítés a választások tisztaságának megőrzésére. A szerző szerint

„befolyásos szereplők iparágakon és ideológiákon átnyúló közös munkálkodása zajlott a színfalak mögött, hogy befolyásolják a közfelfogást, megváltoztassák a szabályokat és törtvényeket, irányítsák a média tudósításait és ellenőrizzék az információ áramlását.”

Mint írja, nem csalták el a választást, hanem „megerősítették” azt.

Ball azt is felidézi, hogy Trump a választási vereséget követően december elején egy beszédében furcsállta is, hogy „napokkal a választások után összehangolt törekvésnek” voltak tanúi, például a győztes személyének kikiáltása szempontjából, holott még a szavazatokat számlálták. A szerző úgy fogalmazott:

„Trumpnak bizonyos szempontból igaza volt. Összeesküvés bontakozott ki a színfalak mögött.”

A Time újságírója arra gondolt, hogy ez az árnyékban szerveződő hálózat koordinálta a vezető üzleti szereplők ellenállását, és tulajdonképpen egy pártokon felülívelő közös kiállást teremtett meg Trump álláspontjával szemben. Ball szerint két meglepő dolog történt a választásokat követő napokban: egyrészt „semmi”, se tüntetés, se tömeges felháborodást, másrészt a Trumpot addig támogató üzleti kör egyszer csak elkezdett szembefordulni az elnökkel.

Egy korábbi véleménycikkünkben éppen arról írtunk, hogy a választásokat nem csak abból a szempontból lehet "elcsalni", hogy tömegesen buherálnak a szavazatokkal, hanem úgy is, ha "minden összeszövetkezik" az elnökkel szemben.

Ez a program több mint egy éven át zajlott politikai stratégák részvételével. Ball állítása szerint nem Trump győzelmének a megakadályozása volt a cél, hanem az, hogy ne lehessen olyan botrányos a választás, hogy ne tudjanak eredményt hirdetni. E célból pedig a választás minden elemét külön-külön célba vették, például

a választás lebonyolítására vonatkozó törvények sorának megváltoztatásával.

A szövetség egyik főszervezőjének Mike Podhorzert nevezte meg, aki az egyik legnagyobb amerikai szakszervezeti szövetség, az AFL-CIO elnöki főtanácsadója.

Jól előre kidolgozott forgatókönyv a káoszra

A „demokráciavédő” szövetségben a Planned Parenthood abortuszklinika-hálózattól kezdve, az utcán vonuló baloldali-anarchista szervezeteken át egészen a Trump-kritikus republikánus szereplőkig mindenki aktívan kivette a részét, aki az elnök bukását akarta látni. Ahogyan a techuniverzum legbefolyásosabb szereplőit is sikerült megnyerni az ügynek: Zuckerbergék például 300 millió dollárt költöttek a választási adminisztráció előmozdítására.

Trump
Shutterstock/Puzzlepix

A koronavírus-járvány okozta aggodalmak meglovagolása és a választási regisztráció, részvétel elképesztő pénzekből történő feltornászása meghozta a kívánt eredményt,

a választás napján mindössze csak a választók negyede voksolt, mindenki más korábban adta le a szavazatát.

Ugyancsak kiemelt figyelem jutott a hírek folyásának kontrollálására az „álhírekkel” szembeni harc égisze alatt. A média tudósításaira történő befolyás már régóta a republikánus, illetve a Trump-tábor legfőbb aggodalma, nem véletlenül pártoltak el elképesztő tömegek az amúgy jobboldali Fox News-tól is, miután ők sem voltak hajlandóak egyértelműen kiállni az elnök és álláspontja mellett.

Ez az árnyékszövetség már jó előre tudott és készült is a választás napi káoszra, és már egy előre megkomponált forgatókönyv alapján zajlott minden létező platformon a kommunikáció az összes szavazat megszámlálására vonatkozóan (szemben a Trump álláspontjával, ami a legitim szavazatokra szűkítette az ilyen irányú kampányt), valamint az eredmények megvédésére vonatkozóan.

A capitoliumi eseményekkel kapcsolatban is érzékelhető volt egy manipulált narratíva, erről korábban itt írtunk részletesen.

A tömegkommunikáción túl azonban volt egy privát nyomásgyakorlás is a republikánus törvényhozókra, hogy ne tárgyaljanak és ne engedjenek Trump próbálkozásainak, ami a választási eredmények megtámadására irányultak.

A Time újságírója úgy összegezte a történeteket, hogy

ez az árnyékkampány nem elcsalta a választást, hanem csak „megerősítette”.

Több republikánus elemző és politikus szerint megdöbbentő ez a fajta összeesküvés és rendszerszintű erőfeszítés a folyamatok befolyásolására. Van, aki szerint a Time magazin cikke tulajdonképpen Trump állításait igazolja, mivel nyilvánvalóan elismerték a „titkos összeesküvés” tényét az elnökkel szemben.

(Time/Fox News/Breitbart/Mandiner)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!