(18+)Tiszta Fauda: beépített ügynökökkel, brutális ellentűzben mentették ki az izraeli túszokat Gázából - videó
A merész akcióról egyre több részlet kerül nyilvánosságra
(18+)Tiszta Fauda: beépített ügynökökkel, brutális ellentűzben mentették ki az izraeli túszokat Gázából - videó

X/Yamam

2024. 06. 17.
Mint ismeretes, izraeli elit egységek a napokban sikeresen kiszabadítottak a Hamász fogságából és épségben hazavittek négy ártatlan izraeli túszt, akiket a terrorszervezet 8 hónapja tartott fogva. A Fauda sorozatból ismert egység által végrehajtott akcióról most a Jewish Chronicle közölt újabb részleteket. 

Forrásaik szerint Izrael május 12-én kapott információt arról, hogy négy izraeli túszt tartanak fogva a Gázai övezet Nuszeirat menekülttáborának területén. Attól a naptól fogva

az izraeli hírszerzés minden ága folyamatos megfigyelés alá vonta a területet, hogy beazonosítsák, pontosan melyik házakban is lehetnek.

A Netflixen nagy népszerűségnek örvendő izraeli Fauda sorozatból is ismert elit fedett egységet, a misztaaravimot (palesztin területeken, beépített ügynökökkel operáló egységet) ezután be is küldték a területre, hogy további információkat gyűjtsenek. 

19 napnyi intenzív információgyűjtést követően szilárd és pontos információkat szereztek az izraeli túszok hollétéről, akiket két különböző épületben tartottak fogva. Noa Argamanit az egyik épület első emeletén, a három másik túszt pedig egy 800 méterre fekvő épület 3. emeletén. 

Június elején az információt a mára már feloszlott háborús kabinet tudomására hozták, és a hadsereget valamint a Sin Bet belbiztonsági szolgálatot egy túszmentési terv megalkotására kérték, míg az információkat szigorúan titkosították

Hogy biztosra menjenek, és előkészítsék a mentőakciót, egy másik fedett osztagot (akik között magukat hidzsábos palesztin nőnek maszkírozó katonák is voltak) küldtek be Nuszeiratba, akik

úgy tettek, mintha két, házat kereső nagycsalád lennének. Két régi, háztartási holmikkal megpakolt autóval érkeztek, és arra a kérdésre, honnan is jöttek, azt felelték, Rafahból menekültek az izraeli bombázás elől. 

Végül sikerült "kivenniük" egy házat abban az utcában, ahol Noa Argamanit fogvatartották. Néhány napot azzal töltöttek, hogy beilleszkedjenek a helyi közösségbe, majd arra sétáltak, ahol a foglyokat feltételezhetően őrizték. Miután megerősítették az információt, a terroristák elleni harcra és túszmentésre szakosodott Yamam egység 28 katonája intenzív felkészülésbe kezdett. 

A fedett ügynököket arra utasították, június 5-én feltűnés nélkül hagyják el az övezetet, négyen azonban maradtak, hogy biztosítsák, a túszokat nem szállítják más helyre. Június 6-án a Yamam katonái két teherautóban rejtőzve érkeztek meg a területre, majd a két épületet egyidőben rohamozták meg, nehogy a túszok bármelyikét baj érje, ha lebuknak. 

Noa Argamani kiszabadítása simán ment, erről később több felvételt is nyilvánosságra hoztak.

„Noa, minden rendben van, hazavisszük” 

– nyugtatja egy tiszt Argamanit a videón. 

Hazavisszük, Noa. Biztonságban van, elvisszük a járműhöz” 

– bátorították folyamatosan, majd a mentőhelikopterhez vitték, ami hazaszállította Izraelbe édesapjához és végső stádiumú rákban szenvedő édesanyjához. 

A többi három túsz kiszabadítása már nem ment ilyen simán. Őket egy Hamász-aktivista tartotta fogságba fiával, aki az Al-Jazeera újságírója is volt egyben. Az egység egyik fele létrákon keresztül mászott közvetlenül a szobába, a másik a lépcsőn érkezett a főbejárathoz. Erőteljes tűzharc alakult ki, mivel kiderült, a lakásban mintegy 30 terrorista őrzi a túszokat. Gránátokkal, géppisztolyokkal, sőt, rakétavetőkkel is az izraeli katonáknak támadtak. A tűzharc alatt a túszok a fürdőszobában bujkáltak. 

Végül minden terroristával sikerült végezni, de az épület körüli alagutakból újabb terroristák tucatjai indítottak újabb támadást az izraeliek ellen, többek között RPG-kkel is, miközben azok az utcán menekültek járművük felé. A jármű felrobbant, így jött a B-terv: több száz készenlétben álló izraeli katona vonult be tankokkal és gyalogosan a táborba, miközben hadihajókról és harci helikopterekről fedezték őket. 

Ez végre menekülési útvonalat nyitott a túszok számára. 

Hazatérése után az egyik túsz, Andrej Kozlov súlyos pszichológiaikínzásról számolt be, de szüleinek azt is hozzátette:

"Olyan dolgokon mentünk keresztül, amiket soha nem fogok tudni elmondani nektek"

A Hamász azt állítja, hogy a menekülttábor zsúfolt utcáin zajló mentőakció során 274 palesztin halt meg. Az IDF szerint azonban 104 palesztin halt meg vagy sebesült meg - mindannyian a Hamász terroristái vagy a terrorszervezettel együttműködő fegyveres civilek voltak.

A harc után a három elraboltat (akik végig megőrizték hidegvérüket) a harcosok a rájuk váró izraeli helikopterek egyikéhez vezették, és Izraelbe repítették őket.

(JC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!