Soros felszólította az EU-t, indítson próbapert Magyarország ellen
Üdvözölte az Európai Bíróság "lex CEU-t" elkaszáló döntését az egyetem alapítója
Soros felszólította az EU-t, indítson próbapert Magyarország ellen

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 07.
Röviddel az EU Magyarországot keményen elmarasztaló jogállamisági jelentése után újabb pofont kapott a kormány, miután az Európai Bíróság kedden mindenben helyt adott az Európai Bizottság kifogásainak a magyarországi felsőoktatási törvény hírhedt, CEU-t érintő 2017-es módosítása kapcsán indított kötelezettségszegési eljárásában.

A döntést számos kormányoldali és ellenzéki reakció követte, az azonban világos, hogy az egyetem teljes egészében nem költözik vissza Budapestre.

Soros: az EU-nak példát kell statuálni Magyarországgal

Soros György nyilatkozatban üdvözölte az Európai Bíróság döntését a "lex CEU-val" kapcsolatban, továbbá kijelentette: a magyar kormány most ugyanúgy "lábbal tiporja az uniós jogot" az SZFE esetében, mint az általa alapított egyetemmel kapcsolatban tette, éppen ezért az EU-nak próbapert kellene indítani az ország ellen.

A nyilatkozat így szól:

„Az Európai Bíróság döntése, miszerint Magyarország megsérti az európai jogot, az Európai Unió alapértékeinek győzelme. A döntés túl későn jött a CEU számára. Nem térhetünk vissza Magyarországra, mert a jelenlegi törvények nem felelnek meg az akadémiai szabadság követelményeinek. A magyar kormány továbbra is lábbal tiporja az uniós jogot, a legújabb áldozat a világhírű Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE). Az EU jelenleg azon tanakodik, hogyan biztosítható, hogy pénzeszközeit a jogállamiságnak megfelelően használják fel. Felszólítom az EU-t, hogy indítson próbapert Magyarországgal szemben.”

A Közép-európai Egyetem 2019-es bécsi kampuszavatóján Soros György még morális kötelességnek nevezte a CEU budapesti jelenlétét, illetve az akadémiai szabadság megvédését „Orbán Viktor korrupt kormánya és elnyomó rezsimje” által ellene indított támadásokkal szemben.

Demokrácia intézetet indít a CEU

Fontos erkölcsi és jogi győzelmet jelent a Közép-európai Egyetem (CEU) és az akadémiai szabadság számára az Európai Bíróság friss ítélete, amely jogsértőnek minősítette a magyar felsőoktatási törvény 2017-es módosítását - jelentette ki az intézmény elnök-rektora kedd délutáni, online is közvetített sajtótájékoztatóján.

Michael Ignatieff hangsúlyozta, hogy olyan irányadó ítélet született, amely Európa-szerte megerősíti a szabad intézmények jogi védelmét.

"A mai döntéssel a lex CEU érvényét vesztette. Az ítélet visszaállítja a szabadságunkat."

Hozzátette, a verdikt teljesen egyértelmű, a legfőbb európai igazságszolgáltatási szerv hozta meg, az egyetem szabadon döntheti el, hogy milyen képzéseket tervez Magyarországon, és élni is fog ezzel a szabadsággal.

Elmondta, ennek ellenére továbbra is fenntartják az új bécsi kampuszt, a budapesti tervekkel kapcsolatban pedig még nem döntöttek, de elképzelhető, hogy indítani fognak néhány amerikai akkreditációjú programot.

Arra a kérdésre, hogy kérnek-e anyagi kártérítést a magyar kormánytól, az elnök-rektor közölte, noha a költözés mintegy 200 millió euróba került, erről túl korai lenne még beszélni.

Fodor Éva, az intézmény professzora, korábbi rektorhelyettese kijelentette: örömmel nyugtázták a döntést, azonban az nem csak a CEU-ról szól, miután a kutatás és az oktatás szabadságát a kormány több más esetben is akadályozta az elmúlt években. Példaként többi között a Magyar Tudományos Akadémia "állami kontroll alá vonását", illetve egyes egyetemek átszervezését említette.

Arról is beszámolt, hogy új kutatóintézetet hoznak létre Budapesten CEU Demokrácia Intézet néven, amelynek feladata a demokráciával kapcsolatos kérdések kutatása és megvitatása lesz minél szélesebb körben, minél több szempontból.

Emellett meg kívánják erősíteni kapcsolataikat a magyar kollégákkal és más egyetemekkel.

Varga Judit: elfogadhatatlan a kettős mérce

Elfogadhatatlannak tartjuk a kettős mércét, a jogszabályokat minden egyetemnek egyformán be kell tartania Magyarországon. Nem lehet olyan törvényt alkotni, amely a Soros-egyetemet előnyösebb helyzetbe hozza a magyar egyetemeknél - mondta el az MTI-nek Varga Judit igazságügyi miniszter az Európai Unió Bíróságának a magyar felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos, kedden nyilvánosságra hozott ítélete után.

A miniszter hozzátette: az Európai Bíróság ítéletét -  mint mindig - Magyarország a magyar emberek érdekének megfelelően végre fogja hajtani.

Kiemelte: a magyar szabályozás révén biztosítható, hogy az adott intézmény hallgatói valóban olyan végzettséghez jutnak majd, mint amilyen diploma megszerzését várták. A vonatkozó magyar törvény tucatnyi, Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményt érint, de legtöbbjüknek nem jelentett gondot megfelelni ennek a jogszabálynak - fűzte hozzá.

"A felsőoktatási intézmények megfelelő működése végső soron egy ország oktatási rendszerébe vetett bizalom, a felsőoktatási rendszer jó hírnevének a záloga, az annak eredményeként kiállított oklevél pedig ennek a megtestesítője.

Nem postaláda egyetemekre van szükség"

- hangsúlyozta a miniszter.

Karácsony: Budapest boldogan fogadná újra a CEU-t

Budapest boldogan fogadná újra a Közép-európai Egyetemet (CEU), tanulni és tanítani vágyó polgárait - írta Facebook-oldalán a főpolgármester az Európai Unió Bíróságának a magyar felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos, kedden nyilvánosságra hozott ítéletére reagálva.

"Ma az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy a lex CEU uniós jogot sért, Európában ez egyszerűen nem fér bele. Nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy a kormány bűnbánóan visszahívja-e a CEU-t, Budapest viszont boldogan fogadná újra az egyetemet, tanulni és tanítani vágyó polgárait"

- fogalmazott Karácsony Gergely.

Mint írta, az elmúlt tíz év egyik leggyalázatosabb kormányzati döntése volt az ország nemzetközileg is legelismertebb egyetemének elüldözése.

"A CEU Bécsbe költözésével az ország és Budapest is szegényebb lett, a főváros korábbi vezetése némán asszisztált ehhez. A hazug propaganda fontosabb volt a kormánynak, mint az oktatás, a tudomány szabadságának tiszteletben tartása. És így van ez sajnos azóta is, gondoljunk csak az MTA leigázására vagy a Színház és Filmművészeti Egyetem autonómiájával szembeni támadásra" - áll Karácsony Gergely bejegyzésében.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!